Néhány fontos lépést összeszedtünk, amelyeket követve pontosabb képet kaphatunk a napelemes rendszer bekerülési költségéről.

Hogyan tervezzek napelemes rendszert?

Néhány fontos lépést összeszedtünk, amelyeket követve pontosabb képet kaphatunk a napelemes rendszer bekerülési költségéről.

Ennek hála egyre több lakóházon láthatunk napelemes rendszereket, ami egy rendkívül pozitív tendencia, írta az mnnsz.hu. A megfelelő rendszer kiépítése előtt a napelemes rendszer tervezése alapvető fontosságú. Néhány fő lépésen keresztül pedig könnyedén meghatározható mekkora rendszerre is van szükség.

Fogyasztás meghatározása

A legegyszerűbb a fogyasztás meghatározására, ha leellenőrizzük a legutolsó néhány villanyszámlánkat. A legcélszerűbb a legmagasabb értékű villanyszámla kiválasztása és annak felszorzása 12-vel, így egy jó kiinduló alapot kaphatunk arra vonatkozóan milyen méretű rendszerre is lenne szükségünk.

Napelem teljesítmény meghatározása

Miután megvan az éves átlagos áramfogyasztásunk, elkezdhetjük a tervezési folyamatot, vagyis kiszámíthatóvá válik mekkora névleges teljesítményű napelemes rendszerre is lehet szükségünk. Technológiától függően egy 1kWp (kilowatt peak, azaz pillanatnyi csúcsteljesítmény) teljesítményű napelemes rendszer 1200-1250 kWh villamos energiát képes termelni. Amennyiben havi fogyasztásunk 300kWh, abban az esetben éves szinten 3600kWh az éves fogyasztásunk. Tehát ahhoz, hogy az éves energiaigényünket fedezhessük, ahhoz szükségünk van 3db 1kWp teljesítményű napelemes rendszerre, vagyis összességében egy 3kWp teljesítményű napelem rendszer képes kielégíteni az energiaszükségletünket.

Természetesen ezek a teljesítmények csupán névleges értékek, a szükséges rendszer méretét befolyásolja a tájolás is.

Napelem inverter választása

A napelemek önmagukban nem termelnek hasznosítható villamos energiát háztartásunk számára. A rendszerhez szükséges egy úgynevezett inverter, ami a napelemek által termelt egyenáramot átalakítja a hálózatban lévő váltóárammá.

Az inverter a napelemes rendszer szíve és hatásfoka nagyban befolyásolja a rendszer összteljesítményét is. A piacon nagyon sokféle gyártmányú inverter elérhető, mind ár mind minőség alapján ki lehet választani a megfelelőt. Ebben segítségünkre lehetnek az invertergyártó vállalatok méretező/kiválasztó programjai, amelyekkel könnyedén meghatározható a megfelelő inverter.

Az inverter kiválasztásánál további szempont az, hogy egy ún. sztringes vagy multisztringes inverter-e. Az egyes sztringek a sorba kapcsolt napelem modul csoportokat jelentik. A sorba kapcsolt napelem modulok kapcsolódnak az inverterre. A soros kapcsolás esetén a feszültségek összeadódnak, ezért meg van határozva, hogy maximum mekkora csoport kapcsolódhat egyben az inverterre.

A multisztringes inverterek esetében ez a maximum nincs meghatározva, valamint nem elhanyagolható az sem, hogy az egyes napelem modul csoportok teljesítményét mindig a leggyengébben termelő napelem határozza meg. Ezért két eltérő dőlésszögű és/vagy tájolású napelem csoportot sem javasolt egy sztringbe kötni. Ezért mindenképpen mérlegelni kell, hogy multisztringes invertert alkalmazunk, vagy pedig több kisebb napelem invertert.

Napelemes rendszer helyének meghatározása

A napelem rendszer tervezésénél a végső lépés az elhelyezés megtervezése. Ez leggyakrabban cseréptetőre történik. Fontos, hogy olyan tetőfelületet kell kiválasztani, amire nem vetődik árnyék, vagy a lehető legkevesebb az egész nap folyamán. Emellett a tájolása legyen Dél-Nyugat illetve Dél-Kelet között. Minden telepítés esetén hasonló a tervezési elv, legyen az elhelyezés lapos tetőn vagy talajon.

A rendelkezésre álló terület korlátozhatja a napelemes rendszerünk méretét, ilyen esetekben érdemes elgondolkodni magasabb hatásfokú elemek alkalmazásán. A tervezést segítheti adott esetben látványterv elkészítése, amelyet szinte teljesen élethűen el lehet készíteni 3D-s programok segítségével. Ezt a tapasztalt minőségi munkát végző cégek többnyire a vevők rendelkezésére is bocsátják.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.