Hogyan végezhető el a ház termomodernizációja környezetbarát szemlélettel?

A kőzetgyapot az építőiparban egyre elterjedtebb megoldásnak számít. Sikerét főként a rendkívüli hőszigetelő képességének, valamint a környezetbarát mivoltának köszönheti.

Ebben a cikkben megmutatjuk, mit érdemes tudni a kőzetgyapotról, és azt is, hogy hogyan végezhető el otthonunk termomodernizációja környezetbarát módon az építőanyag használatával.

Házépítés és felújítás: egyre fontosabb a környezettudatos szemlélet

Azok számára, akik tájékozottak az építőipar vagy az ingatlanpiac terén, nyilván nem jelent újdonságot az a megnövekedett igény, ami a környezetbarát otthonok iránt mutatkozik. Egyre nagyobb a kereslet például a passzív házakra, az emberek pedig a korábbinál jóval nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy ingatlanjaikat hosszútávon is fenntarthatóvá tegyék. A megnövekedett népszerűségnek persze több oka is van.

Egyrészt a közüzemi díjak megemelkedése, melynek köszönhetően a lakástulajdonosok igyekeznek energiatakarékossá tenni otthonaikat. Másrészt pedig azok az energiahatékonyságra vonatkozó uniós előírások, melyek célja, hogy a belátható jövőben a lehető legtöbb ingatlan energiahatékony legyen. Erről többek közt a 7/2006 TNM-rendelet döntött, amely kimondta, hogy 2015-től már kizárólag 0,22 W/m2K szigetelési értékkel rendelkező ingatlanok építését engedélyezhetik.

Mit jelent és miért fontos a termomodernizáció?

Termomodernizáció alatt egy épület hőellátásának felújítását, hatékonyabbá tételét értjük. Ebbe a folyamatba természetesen nem csak a fűtőtestek esetleges cseréje tartozik bele. Sőt, azt is mondhatnánk, hogy ez még csak a munka töredékét jelenti. A termomodernizáció során ugyanis több szempontból is fontos a megfelelő hőszigetelés kialakítása.

Egyrészt azért, mert a jó hőszigetelés segít csökkenni a megfelelő hőmérséklet fenntartásával járó költségeket, másrészt pedig azért, mert nagymértékben csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Utóbbi különösen fontos, hiszen hazánkban a szén-dioxid-kibocsátás közel 30-40 százalékát továbbra is az épületek fűtésére és hűtésére fordított energiapazarlás okozza.

A modern építőiparban sok lehetőség elérhető abban az esetben, ha megfelelő hőszigetelő anyagot keresünk, többek közt olyan ökológiai szigetelőanyagok is, amelyek az Európai Unió korábban már említett, szigorú előírásainak is megfelelnek. Ezek általában annak ellenére, hogy kis ökológiai lábnyommal rendelkeznek, rendkívül tartósak és több generáción keresztül képesek kiszolgálni az adott épület lakóit.

Miért épp a kőzetgyapot?

A kőzetgyapot a népszerű polisztirol szigetelésekkel szemben természetes alapanyagokból – egészen pontosan vulkáni eredetű bazaltból – készül, ami azt jelenti, hogy hosszútávon környezetbarát és az EU-s elvárásoknak megfelelő megoldást jelent. Ennek ellenére ugyanolyan előnyös hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, mint a polisztirol, sőt, a hangszigetelés és a páraáteresztés tekintetében jobb tulajdonságokat produkál.

Utóbbi rendkívül fontos tulajdonság lehet például a vályogtéglából épült házak esetében, ez az építőanyag ugyanis a ház belső tereiből és a talajból is rengeteg nedvességet képes felvenni. Ha pedig ez a nedvesség a nem megfelelő szigetelésnek köszönhetően nem távozik a falból, abban az esetben sérülést okoz az ingatlan szerkezetében. Ez a tulajdonság persze minden egyéb építőanyagból készült ház esetében előnyös, hiszen segít megakadályozni a belső falak penészesedését és vizesedését.

Otthonunk kőzetgyapottal történő hőszigetelése tehát mindenképp jó döntés. Egyrészt csökkenti a fűtéssel és hűtéssel járó kiadásokat, másrészt segít minimalizálni a károsanyag-kibocsátást, ezáltal enyhítve a szerkezet klímára gyakorolt negatív hatását. Végül, de nem utolsósorban pedig komfortosabbá is teheti a mindennapokat.

A kőzetgyapot könnyű és rugalmas szerkezete ráadásul lehetővé teszi az egyszerű beépítést és alkalmazást, és mivel az anyag ellenáll az időjárási viszonyoknak és a nedvességnek, így hosszú távon is megőrzi hatékonyságát.

Napkollektor és kőzetgyapot-szigetelés: két jó barát

Ha a környezetbarát megoldásokról beszélünk, nem szabad szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a kőzetgyapot kiváló megoldást jelenthet, ha napkollektorok telepítésében gondolkodunk. A napkollektorok tetőszerkezeteken történő elhelyezése előtt ugyanis fontos szempont a tetőszerkezet stabilitása és terhelhetősége.

A kőzetgyapot itt nyújt remek megoldást, hiszen könnyű, ugyanakkor erős anyag, amely egy lapos tetőszerkezet részeként gond nélkül elbírja a napkollektorok súlyát. Tűz esetén pedig megakadályozza azt, hogy a lángok átterjedjenek az épület belseje felé, hiszen akár tűzvédelmi funkciót is elláthat, olvadási foka ugyanis rendkívül magas, közel 1400 Celsius-fokos.

Ez azt jelenti, hogy a kőzetgyapot használata nem csupán környezetbarát, de biztonságos megoldás is egyben, ha házfelújításban vagy építkezésben gondolkodunk. Ha pedig az építőanyag további tulajdonságaira és előnyeire is kíváncsi, a ROCKWOOL By Nature oldalán rengeteg érdekes információt találhat a kőzetgyapotot és annak felhasználását illetően.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.