Hatékony tetőtér hőszigetelés DELTAROCK éklemezzel

A klímavédelem, a szigorodó hőtechnikai előírások, emelkedő energiahordozó árak miatt a tervezőknek egyre nagyobb a felelőssége abban, hogy az épületszerkezeteket körültekintően tervezzék meg ügyelve annak hatékonyságára. Ma már nem elég a „jól bevált” rétegrendek alkalmazása!

Az energia megtakarítás szempontjából hatékonyabb szerkezetek megválasztásával nem csak költségmegtakarítást érhetünk el, hanem növeljük az épületek értékét is. Különös tekintettel igaz ez a tetőterek beépítésére! Sajnos a hazai trendek alapján a hatékony költségmegtakarítás már az építőanyag telepeken megkezdődik. Semmi sem számít csak az ár alapon! Az építtető alapvetően nem is hibáztatható ezért a szemléletéért, ha a tervező, kivitelező nem hívta fel kellően a figyelmét arra, hogy ez a gyorsan elérhető megtakarítás, csak töredéke annak amit, egy jól megtervezett és kivitelezett szerkezettel hosszútávon el lehet érni! 

Nézzünk egy egyszerű példát, hogyan lehet energiaköltség megtakarítása szempontjából jelentősen növelni egy szerkezet hatékonyságát!   

Hagyományos fa fedélszék hőszigetelése:

  1. Válasszunk a tető hajlásszögétől, a szarufák hosszától, a fedés színétől függően megfelelő vastagságú átszellőztetett légréteget a héjalás alatt. (Min. 4 cm, ajánlott a 8 cm vastagság)      

A megfelelően megválasztott átszellőztetett légréteg nagymértékben csillapítja a hőszigetelt szerkezetre jutó hőterhelést, így a belső tér hőmérséklete is alacsonyabb lesz!

  1. A tetőfólia alatti átszellőztetett légrétegnek páratechnikai szerepe van! Ez a légréteg elhagyható, abban az esetben, ha a tetőfóliát és a belső párazáró fóliát a méretezést követően választjuk meg! 

A tetőtér-beépítés egyszeres kiszellőztetésű térelhatároló szerkezeteinek páratechnikai méretezése elmaradhat, 

    1. ha a belső tér légállapot jellemzői a +22 °C-t és a 65 % relatív nedvességtartalmat nem haladja meg,
    2. ha a belső oldali párazáró réteg Sd>100 m (pl. Dörken DELTA-FOL REFLEX),
    3. ha a belső oldali párazáró rtg. Sdi>2 m, illetve a külső oldali alátéthéjazat Sda<0,3 m,
  1. ha az Sdi/Sda tényezők arányszáma a hatszorost meghaladja.

Az egyenértékű párazárásnak meg kell valósulnia a toldások és szerkezetekhez való csatlakozások mentén is. 

Ebben az esetben a szálas szigetelőanyag nem érintkezik áramló levegővel, ami cca. 10 % hatékonyság javulást eredményez, valamint a 10-12 cm vastag hőszigetelés 15 cm-t helyezhetünk el egy átlagos magasságú szaruzat között, így a szigetelés vastagságát 25-50 %- kal megnövelhetjük!

  1. Fontos hogy a fedélszerkezet hőszigeteléséhez olyan anyagot válasszunk, amely a szarufák közét teljesen kitölti, befeszül a két szarufa közé, és fel tudja venni a fa szerkezet természetéből adódó mozgását!

Amennyiben a hőszigetelő anyag nem feszül neki a szaruzatnak, igen nagy lesz a filtrációs hőveszteség a szigetelőanyag és a fa szerkezet között (ennek mértéke a 25 %-ot is elérheti). 

Több évtizedes fejlesztéseknek köszönhetően a ROCKWOOL egyedülálló szabadalommal rendelkezik, melynek egy új generációs továbbfejlesztett változatát forgalmazza Magyarországon, ez a Deltarock éklemez λD=0,037 W/(m*K) mely kifejezetten a szarufaközök hatékony hőszigetelésére való! A hőszigetelő képessége láthatjuk, hogy nagyságrendekkel jobb, mint az általánosságban használt igen könnyű, tekercses hőszigetelő anyagoké. A jobb lambda értéknek köszönhetően a szerkezet hőátbocsájtási tényezője min. 10%-al jobb lesz, 20 cm vtg. hőszigetelés esetén.   

A Deltarock  éklemez „titka” az, hogy a 1000 x 600 mm méretű lemezek átlósan elvágva kerülnek forgalomba. Ha a két, egymás mellé fektetett lemezt ugyanis a közös átfogó (átló) mentén egymáshoz képest elcsúsztatjuk, a háromszögek rövidebbik befogóinak távolsága csökkenthető. A kilógó csúcsok levágásával pedig olyan trapéz alakú elemeket kapunk, melyek beilleszthetők a szarufák közé. Célszerű a befogók távolságát úgy megállapítani, hogy az 1-2 cm-rel szélesebb legyen a szarufák közötti távolságnál, és így a Deltarock–elemek a szarufák közé befeszíthetők. További előny és idő-pénz megtakarítás, hogy az éklemezek nem igényelnek rögzítést, fele annyi idő alatt, házilagosan kivitelezhetők, mint a tekercses vagy táblás termékek, gyakorlatilag vágási hulladék mentesen, mert a leeső kis csücsköket a kisebb részek kitöltéséhez felhasználhatjuk.  

Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy az ásványgyapot hőszigetelő anyagok hőszigetelő képessége nem attól függ, hogy milyen alacsony a testsűrűségük (azaz milyen „könnyűek”), egy tömörebb termék megbízhatóbban, jobban hőszigetel, mint egy kevés szálanyagot tartalmazó. A Deltarock a maga 35 kg/m3 testsűrűségével megállja a helyét és akusztikai szempontból is jobban csillapít.

  1. A szigorodó hőtechnikai követelmények valamint a magasabb komfort igények támasztotta elvárások miatt, a tetőtereknél már nem elegendő csak a szarufa közöket hőszigetelni, hanem célszerű a szarufa alsó síkján kiegészítő hőszigetelést elhelyezni!     

A ROCKWOOL erre a célra a 40 kg/m3 testsűrűségű AIRRCOK LD vagy az 50 kg/m3 testsűrűségű AIRRCOK ND terméket ajánlja, min. 10-15 cm vastagságban.

Így nem csak a hőszigetelő anyag vastagságát lehet több mint 50%-al megnövelni, hanem csökkenthető a hőveszteség a szarufák okozta hőhídak mentén is.

  1. Amikre még fontos odafigyelni, azok a vonatkozó tűzvédelmi előírások! Az új OTSZ jelentős változásokat hozott ezen a téren! A nem éghető hőszigetelő anyagok tűzvédelmi szempontból is sokkal nagyobb mozgásterek engednek és nagyobb biztonságot nyújtanak.

 

Végezetül még egy fontos érv annak érdekében, hogy az épületszerkezetek a növekvő komfort igényekhez igazodva, a hatékony energia-megtakarítást szem előtt tartva kerüljenek megtervezésre:

A helyiségek hőmérsékletének 1 C°-kal történő hűtéséhez háromszor annyi energia szükséges, mint 1 C°-kal történő fűtéséhez! 

 

Összefoglalva a Deltarock éklemez előnyei: λD=0,037 W/(m*K) 

– Nem éghető A1, s1, d0

– 35 kg/m3 testsűrűség

– Nem zsugorodik

– Nincs hőmozgása

– Nem esik össze

– Természetes alapanyag – bazalt kő 

– Házilagosan, rögzítés nélkül beépíthető

– Gyors beépítést tesz lehetővé

– Vágási veszteség gyakorlatilag nincs

 

A ROCKWOOL Hungary Kft. munkatársai szívesen állnak hőszigeteléssel kapcsolatos információkkal az érdeklődők rendelkezésére (info@rockwool.hu).

 

A termék adatlapja az alábbi linken érhető el.

 

A termék beépítését segítő kivitelezési videó és további információk itt. 

 

 

(partner cikk)

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.