Hol mennyit költenek megújuló energiára?

A közelgő bonni klímacsúcs egyik legnagyobb kérdése, hogy az Egyesült Államok valóban kilép-e a párizsi klímaegyezményből. A 144 ország által aláírt megállapodás és a cél, amiért létrejött ezzel veszélybe kerülne. Donal Trump amerikai elnök még ebben a hónapban dönt a kilépés kérdéséről. Az amerikai távozásnak a negatív hatások mellett ugyanakkor pozitív következményei is lennének. A fosszilis energia előtérbe kerülésével az Egyesült Államokban rövid távon kétségtelenül munkahelyek teremtődnének, de immár egyértelműnek tűnik, hogy Trump vélekedésétől függetlenül a jövő a megújuló energiáké lesz. A megújuló energiatermelésbe irányuló magántőke mellett az egyes országok is hatalmas állami pénzeket fordítanak már most is a megújulókkal kapcsolatos kutatásokba és fejlesztésekbe. A Statista.com alábbi infografikája azt mutatja be, hogy az egyes régiók/államok 2016 folyamán mennyi állami forrást költöttek megújulókra, írta az nrgreport.com.

A mezőnyt – talán kissé meglepő módon – Kína vezeti, ahol közel 2 milliárd dollárnyi állami pénz áramlott a megújulókba az elmúlt év során. Most még az Egyesült Államok vezet ugyan az új energiahordozók alkalmazásában, de egy esetleges amerikai irányváltás azt is jelentené, hogy Kína ebben a versenyben is átvenné a vezetést.

Ajánlott tartalom

Főtáv: több mint 700 millió forint értékben valósultak meg energiahatékonysági fejlesztések

Jelentősen korszerűsödött a Főtáv műszaki infrastruktúrája a 729,83 millió forintos projektje megvalósulásával, amely a primer energia megtakarításon és üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkenésen túl az ellátásbiztonság javítását is eredményezi - ismertette a Főtáv Zrt. stratégiai igazgatója kedden a projektet záró online rendezvényen.