Holland csapat nyert a napelemes autók világversenyén

Holland győzelem született a napenergiával hajtott autók ausztráliai világversenyén: a 3200 kilométeres távot 5 nap alatt tette meg a legfürgébb kocsi, átlagsebessége 90 kilométer per óra volt.

A Delfti Műszaki Egyetem fejlesztette ki a járművet, amely a a verseny legvégén, Adelaide városában is jó ütemben haladt, pedig nemcsak hogy nem sütött a nap, hanem zuhogott az eső. A napautó energiaraktározás révén teljesítette lendületesen a végső távszakaszt. A verseny naponta 9 órán át folyt, reggel nyolc és délután öt között. Az autókban csak vezetőik ültek. “Kiszámítottuk és sikeresen megjósoltuk a verseny minden percét. Pontosan tudtuk, hogy mikor milyen lesz az időjárás, mennyi napenergiát tudnak akkumulátoraink elraktározni, hogy az épp kitartson a célszalagig” – idézte a The Daily Telegraph című brit lap pénteken a Nuon nevű holland csapat szóvivőjét. A második helyen a japán Tokai Egyetem csapata végzett, jóllehet az utolsó szakaszon elfogyott kocsija energiája és akkumulátorait fel kellett tölteni Adelaide-tól északra elektromos hálózatról, hogy a célba érjen. A többi versenyző jócskán lemaradt. A viadalon összesen 40 csapat indult.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.