Holland gázhálózat-kezelő: orosz gáz nélkül sem várható téli gázhiány

A holland országos gázhálózat-kezelő szervezet szerint nem várható téli gázhiány, akkor sem, ha orosz gáz nem áll majd rendelkezésre – írta csütörtökön a Dutchnews hírportál.

A Gasunie Transport Services (GTS) tanulmányt készített az orosz gázszállítások teljes leállításának várható hatásairól, és megállapította, hogy az nem feltétlenül vezetne a gázfogyasztás leállítására. A GTS szerint a hollandok a magas árak miatt már 20 százalékkal kevesebb gázt használnak. “Amennyiben ez a tendencia folytatódik, továbbá a szénerőművek teljes kapacitással üzemelnek, és a cseppfolyósított földgáz készletek mértékét megnövelik, illetve a Németországba irányuló gázexportot 35 milliárd köbméterre korlátozzák, akkor “idén télen senkinek sem kell kikapcsolnia a gázt” – írta a hírportál.
Bart Jan Hoevers, a GTS igazgatója, a Dutchnews által idézett sajtóközleményében azt írta, ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor más sürgősségi intézkedésre sem lesz szükség.

A Gasunie leányvállalata, az Eems-Energy Terminal a múlt héten két energetikai csoporttal kötött megállapodást cseppfolyósított földgáz szállításáról Hollandiába, csökkentve a függőséget az orosz gáztól. A svéd állami tulajdonban lévő, Hollandiában is kereskedelmi tevékenységet folytató Vattenfall energiaszolgáltató vállalat, a holland sajtónak adott nyilatkozatában rámutatott: a megugró energiaárak miatt sokaknak gondot okoz a számlák fizetése, ezért idén kétszer annyian vettek részt adósságkezelési programokban és 30 százalékkal többen folyamodtak többlépcsős fizetési lehetőségekhez. A holland fogyasztóvédelmi szolgálat a napokban útmutatót tesz közzé azok számára, akiknek gondot okoz a rezsiszámlák kifizetése.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.