Hollandia: napelemeket 2 millió háztartásba!

Hollandia alapjaiban alakítja át energiapolitikáját. Ha az országról és a megújulókról esik szó, a hagyományok azt sugallják, hogy a szél lesz a főirány. Már pedig úgy tűnik, hogy Németalföld északi része a napenergiát részesíti előnyben.

A hágai kormány ezekben a hetekben dolgozza ki a következő évtizedek fejlesztési programját és ebben a politikusoknak Hollandia Gazdasági és Szociális Tanácsa (SER) segédkezik. A konzultációs testület azt indítványozza, hogy elsődleges célkitűzésként telepítsenek napelemeket 2 millió háztartásba 2023-ig. Egy négy fős átlagos családdal számolva, ez a jelenleg 16 milliós Hollandia felét érintené. A távlati cél, hogy 2050-re az ország teljes egészében megújuló forrásokból fedezze energiaszükségleteit, írja az energiacentrum.com.

A kabinet egyelőre rövid távon 14%-os megújuló részesedéssel számol, míg a SER legalább 16%-ot szeretne elérni. Ehhez legalább 7 GW-ra kellene emelni a meglévő szárazföldi szélerőmű-kapacitást, megduplázni a bioenergiát és a távfűtő hálózatot is átállítani tiszta energiákra.

A programot nem csupán a környezetvédők, hanem a holland szakszervezetek is támogatják. A megújuló energiaszektor fejlődésétől ugyanis több mint 15 ezer új munkahely létesítését várják.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.