Hollandia rápörög a szélenergiára

Menetrend szerint érkezik szinte a megrendelés a héten is a Siemenshez szélfarmépítésre és beüzemelésre. A meglepő talán csak az, hogy most éppen nem Ázsia vagy Dél-, (illetve Észak-) Amerika a megrendelő, hanem egy pici európai ország, Hollandia. De ők a legnagyobbat akarják.

A legnagyobb holland offshore projekthez, a Geminihez szállít 150 darab, egyenként 4 MW-os teljesítménmyű szélturbinát a Siemens. Az összesen másfél milliárd eurós beruházásba betolt 600 MW-os termelőkapacitással (ez a Siemens Energy Service divízió eddigi legnagyobb megrendelése) másfél millió embert fog tiszta energiával ellátni.

A Gemini a legnagyobb projektfinanszírozott szélpark. a 130 méteres rotorátmérőjű áramtermelő gépek évente 2,6 terawatt-órányi (TWh) tiszta áramot állítanak majd elő. A siemens az eddigi gyakorlatoknak megfeleően a gyártás és beüzemelés mellett a kapcsolódó szervizelésre és karbantartásra is szerződött. Azonban az ilyenkor szokásos 4-6 év helyett 15 évre.

A Gemini-projektnek fontos szerepe van az EU megújulóenergia-irányelvében Hollandia által vállalt célok elérésében. Abbna, hogy az ország 2020-ig 14 százalékre növelje a megújuló forrásokból származó energia-hányadát. Az országban eddig 2,7 gigawattnyi szélenergia-teljesítményt installáltak (zömét a parton) – 2023-re ezt a számot 4,45 GW összteljesítményű tengeri szélerőmű-kapacitással toldják meg.

http://hvg.hu/

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.