Hollandiában több mint 500 klímaaktivistát vettek őrizetbe egy autópálya lezárása miatt

Vízágyúval oszlatták szét vasárnap azon klímaaktivisták megmozdulását, akik már második napja foglalták el a Hága melletti A12-es autópálya mindkét sávját, a rendőrség az ellenszegülő tüntetők közül több mint 500-at előállított – tájékoztatott az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál vasárnap.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A beszámoló szerint az Extinction Rebellion (EX) környezetvédő szervezet aktivistái a fosszilistüzelőanyag-iparnak nyújtott holland állami támogatások miatt hívták tiltakozásra a megmozdulás résztvevőit, a tüntetésre a rendérség nem adott engedélyt. A többezer tiltakozó szombaton koradélután foglalta el a Hága és Utrecht közötti autópályának a holland főváros közelében fekvő útszakaszát, figyelmen kívül hagyva a hatóságok figyelmeztetését. Szombaton ezért mintegy 2400 tüntetővel szemben intézkedtek a rendőrök. Legtöbbjüket a “rendőri munka akadályozása miatt” állították elő. A vasárnapi tiltakozóakció során több mint 500 tüntetőt állítottak elő, közülük többen kiskorúak – írták. A szervezők azt közölték, hogy szimpatizánsaik segítségével naponta mindaddig megpróbálják eltorlaszolni az autópályát, amíg a holland kormány le nem állítja a közpénzek felhasználását az olaj- és gázipar támogatására. A hírportál arról is beszámolt, hogy a délutánra minden tüntetőt elszállítottak az autópályáról, a teljes útszakaszon mindkét irányba megindulhatott a forgalom.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.