Holt-tengernyi édesvízkészlet tűnt el a Közel-Keleten

A NASA szakemberei szerint annyi édesvízkészlet tűnt el a Közel-Keleten, melyből kitelne a Holt-tenger.

Annyi édesvízkészlet tűnt el hét év alatt a Közel-Keleten, amennyivel meg lehetne tölteni a Holt-tengert – állapították meg műholdfelvételek alapján az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA szakértői. Water Resources Research című szaklapban pénteken megjelenő tanulmányuk szerint a vízkészlet gyors apadása mögött a rossz vízgazdálkodás és a növekvő fogyasztás éppúgy meghúzódik, mint a 2007-es szárazság utóhatásai és a talajvíz csökkenése. A szakértők most először készítettek átfogó hidrológiai felmérést a Tigris és az Eufrátesz medencéjét, illetve Irán nyugati részét felölelő térségről. Megállapításuk szerint az ottani – törökországi, szíriai, iraki és iráni – édesvízkészletek 144 köbkilométernyivel zsugorodtak 2003 óta.  Az apadás egyötöde a szárazság számlájára írható, további egyötöd a felszíni tavakból és tározókból párolgott el. A veszteség zöme azonban a riasztó mértékű talajvízapadásból következett.

Ajánlott tartalom

A kiadott építési engedélyek száma nőtt, a megkezdett lakóingatlan-építések száma csökkent az Egyesült Államokban augusztusban

Augusztusban a kiadott építési engedélyek száma nőtt, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma csökkent az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau keddi jelentése alapján.