Holtág-rehabilitáció a Szigetközben

Évtizedek után ismét kapcsolódik a Dunához a Szárazerdei-holtág: hétfőn az elválasztó töltés megnyitásával összekötötték a két vizet.

A 41 millió forintos beruházás részeként először egy bő százméteres csatornával kapcsolták össze a mintegy fél évszázaddal ezelőtt leszakadt zárványt a Dunával, majd halívóhelyeket alakítottak ki. A Duna hullámterében elvégzett munkálatoktól azt várják, hogy a visszaköltöző halakat tavasszal a madarak is követik, amelyek így újabb menedékre találnak a turistautaktól távolabb eső, Dunakiliti szélén fekvő vidéken – közölte Janák Emil regionális vízügyi igazgató az eseményen. Elhangzott, hogy a fejlesztés a Life+ projekt részeként valósult meg. Annak célja, hogy javítson az ártéri erdőkben élő, a Natura2000 program által védett madárfajok élőhelyeinek állapotán a Duna-menti ligeterdőkben, Csallóköz és a Szigetköz védettmadár-élőhelyein. Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló beruházás összköltsége 4,5 millió euró, amiből az Észak-Dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság területére mintegy 300 ezer euró esik.

Ajánlott tartalom

Syngenta: a szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga, romlik az ágazat jövedelmezősége

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek, ami az emelkedő költségekkel rontja az ágazat profitabilitását - hangzott el a vetőmagvakat előállító és növényvédőszer-forgalmazó Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.