Hordozható napelemes eszköz segítheti az orvosokat

Szakértők egy csoportja olyan napenergiával működő szerkezetet dolgozott ki, amely egy nap komoly segítség lehet az egészségügyben.

50%-os állami támogatás napelemes rendszerekre. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot. (x)

A könnyen használható eszköz alkalmas az orvosi felszerelések sterilizálására, ráadásul ára is kedvező. Lin Zhao, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója és társai egy áttetsző, felhőszerű aerogélt integráltak egy napenergiával fűtő rendszerbe – számol be az EurekAlert. Az eszköz elég nagy nyomású, illetve hőmérsékletű gőzt állít elő az orvosi felszerelések sterilizálásához. A szakértők szerint a technológia még felhős napokon is megbízhatóan működik, és nagyban segítheti a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiók egészségügyét.

A nagy nyomáson, gőzzel működő autoklávok bevett eszközök a fertőtlenítésre. A berendezések 205 kilopascalon, 121 Celsius-fokon pusztítják el a kórokozókat. A hőveszteség miatt a napenergiát eddig nem tudták hasznosítani az ilyen eszközökben, Zhaoék azonban egy hőszigetelő aerogél segítségével áttörést érhettek el. A rendszerből már nem szökik ki a hő, így a szerkezet képes akár 128 Celsius-fokos és 250 kilopascalos gőzt is létrehozni.

Zhao szerint, amikor Indiában kutatást folytattak, kiderült, hogy sok, az áramellátással küszködő térségben nem mindig tudnak autoklávokat alkalmazni. Ezeken a helyeken gyakran sterilizálatlan, illetve kézzel tisztított felszereléseket használnak.

A csapat úgy gondolja, hogy eszközük könnyen kezelhető, hatékony, és felhős napokon is bevethető. A helyszíni tesztek során 100 Celsius-fokos gőz is keletkezett, ami sokkal jobb a hasonló technológiák laboratóriumi eredményeinél. Az eszköz ráadásul az amerikai járványügyi hivatal (CDC) standard sterilizációjának is megfelelt.

A szerkezet előnye, hogy a hálózathoz nem kapcsolódó helyeken is használható. Fontos azonban kiemelni, hogy míg egy-egy sötétebb napon még bevethető, hosszabb távon azért már megköveteli a napsütést. Éppen ezért az eszköz elsősorban a napsütötte területeken lehet hasznos.

A berendezés mellett szól az is, hogy igen olcsó. Egy-egy egység 35 dollárba kerül, 3-6 darab pedig már elegendő egy autokláv működtetéséhez. A csapat következő célja az, hogy a rendszer kulcselemét, az aerogélt jobb minőségben és nagyobb mennyiségben is előállítsák. Ha a tervet sikerült megvalósítani, képesek lesznek biztosítani az eszközt a leginkább rászoruló térségeknek. Zhao azt sem zárja ki, hogy a módszert egyéb területeken, például a növények élelmiszeripari feldolgozásában is használhatnák.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.