Hordozható napelemes eszköz segítheti az orvosokat

Szakértők egy csoportja olyan napenergiával működő szerkezetet dolgozott ki, amely egy nap komoly segítség lehet az egészségügyben.

A könnyen használható eszköz alkalmas az orvosi felszerelések sterilizálására, ráadásul ára is kedvező. Lin Zhao, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója és társai egy áttetsző, felhőszerű aerogélt integráltak egy napenergiával fűtő rendszerbe – számol be az EurekAlert. Az eszköz elég nagy nyomású, illetve hőmérsékletű gőzt állít elő az orvosi felszerelések sterilizálásához. A szakértők szerint a technológia még felhős napokon is megbízhatóan működik, és nagyban segítheti a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiók egészségügyét. A nagy nyomáson, gőzzel működő autoklávok bevett eszközök a fertőtlenítésre. A berendezések 205 kilopascalon, 121 Celsius-fokon pusztítják el a kórokozókat. A hőveszteség miatt a napenergiát eddig nem tudták hasznosítani az ilyen eszközökben, Zhaoék azonban egy hőszigetelő aerogél segítségével áttörést érhettek el. A rendszerből már nem szökik ki a hő, így a szerkezet képes akár 128 Celsius-fokos és 250 kilopascalos gőzt is létrehozni.

Zhao szerint, amikor Indiában kutatást folytattak, kiderült, hogy sok, az áramellátással küszködő térségben nem mindig tudnak autoklávokat alkalmazni. Ezeken a helyeken gyakran sterilizálatlan, illetve kézzel tisztított felszereléseket használnak.

A csapat úgy gondolja, hogy eszközük könnyen kezelhető, hatékony, és felhős napokon is bevethető. A helyszíni tesztek során 100 Celsius-fokos gőz is keletkezett, ami sokkal jobb a hasonló technológiák laboratóriumi eredményeinél. Az eszköz ráadásul az amerikai járványügyi hivatal (CDC) standard sterilizációjának is megfelelt.

A szerkezet előnye, hogy a hálózathoz nem kapcsolódó helyeken is használható. Fontos azonban kiemelni, hogy míg egy-egy sötétebb napon még bevethető, hosszabb távon azért már megköveteli a napsütést. Éppen ezért az eszköz elsősorban a napsütötte területeken lehet hasznos.

A berendezés mellett szól az is, hogy igen olcsó. Egy-egy egység 35 dollárba kerül, 3-6 darab pedig már elegendő egy autokláv működtetéséhez. A csapat következő célja az, hogy a rendszer kulcselemét, az aerogélt jobb minőségben és nagyobb mennyiségben is előállítsák. Ha a tervet sikerült megvalósítani, képesek lesznek biztosítani az eszközt a leginkább rászoruló térségeknek. Zhao azt sem zárja ki, hogy a módszert egyéb területeken, például a növények élelmiszeripari feldolgozásában is használhatnák.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.