Hordozható napelemes töltőkészülék

Az utóbbi tizenöt évben az egyének ökológiai lábnyoma (a természeti erőforrások felhasználásának fontos mércéje) folyamatosan nő a hordozható elektronikus eszközök (notebookok, mobiltelefonok, zenelejátszók, táblagépek, stb.) elterjedésével.

Legtöbben észre sem vesszük, de ezek az eszközök feltöltésük során meglepően sok energiát igényelnek. Ezt a problémát igyekszik orvosolni a Brian Warshawsky és Mike Lin által kifejlesztett Fenix „ReadySet” elnevezésű napelemes töltőkészülék. A terméket úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen különféle személyi elektronikus eszközökkel, például elemlámpákkal, rádiókkal, mobiltelefonokkal. A töltő beépített elemeket is tartalmaz, amelyek raktározzák a 15 wattos napelem által összegyűjtött energiát. Arra az esetre, ha nem lehet használni a napelemet, egy hálózati adapter is jár a készülékhez, mellyel sötét vagy borús időben is feltölthetjük kedvenc mobil segítőtársainkat. A ReadySet csomaggal bármely 3,7 voltos lítium akkumulátorral kompatibilis, ami azt jelenti, hogy nemcsak mobiltelefonokat, iPhone-t, iPad-et ,és androidos készülékeket  tölthetünk fel vele, hanem az USB csatlakozói segítségével akár fényképezőgépeket vagy MP3 lejátszókat is ráköthetünk. A ReadySet-ben található elemeket USB-ről vagy a kocsi szivargyújtójáról is újratölthetjük. A készülék az úgynevezett Kickstarter program keretében lett meghirdetve, amely keretében az interneten bárki hozzájárulhat a megvalósításához pénzével, a tömegtermelés pedig az ott kihirdetett célösszeg elérése után kezdődik. A bevétel egy részét pedig a tervezők afrikai segélyszervezeteknek ajánlották fel.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.