Hordozható napelemes töltőkészülék

Az utóbbi tizenöt évben az egyének ökológiai lábnyoma (a természeti erőforrások felhasználásának fontos mércéje) folyamatosan nő a hordozható elektronikus eszközök (notebookok, mobiltelefonok, zenelejátszók, táblagépek, stb.) elterjedésével.

Legtöbben észre sem vesszük, de ezek az eszközök feltöltésük során meglepően sok energiát igényelnek. Ezt a problémát igyekszik orvosolni a Brian Warshawsky és Mike Lin által kifejlesztett Fenix „ReadySet” elnevezésű napelemes töltőkészülék. A terméket úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen különféle személyi elektronikus eszközökkel, például elemlámpákkal, rádiókkal, mobiltelefonokkal. A töltő beépített elemeket is tartalmaz, amelyek raktározzák a 15 wattos napelem által összegyűjtött energiát. Arra az esetre, ha nem lehet használni a napelemet, egy hálózati adapter is jár a készülékhez, mellyel sötét vagy borús időben is feltölthetjük kedvenc mobil segítőtársainkat. A ReadySet csomaggal bármely 3,7 voltos lítium akkumulátorral kompatibilis, ami azt jelenti, hogy nemcsak mobiltelefonokat, iPhone-t, iPad-et ,és androidos készülékeket  tölthetünk fel vele, hanem az USB csatlakozói segítségével akár fényképezőgépeket vagy MP3 lejátszókat is ráköthetünk. A ReadySet-ben található elemeket USB-ről vagy a kocsi szivargyújtójáról is újratölthetjük. A készülék az úgynevezett Kickstarter program keretében lett meghirdetve, amely keretében az interneten bárki hozzájárulhat a megvalósításához pénzével, a tömegtermelés pedig az ott kihirdetett célösszeg elérése után kezdődik. A bevétel egy részét pedig a tervezők afrikai segélyszervezeteknek ajánlották fel.

Ajánlott tartalom

A nyomtatás energiakibocsátásának felét meg lehetne spórolni tintasugaras nyomtatókkal

Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiakibocsátást, ez 1300 millió kilogramm szén-dioxidot takarítana meg, ami több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű - derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból.