Hortobágyi Nemzeti Park: természetvédelem uniós támogatással

Természetvédelmi munkákra – élőhelyvédelemre és -helyreállításra, illetve légvezetékek kiváltására és szigetelésére – 2,5 milliárd forint értékű beruházás valósul meg uniós támogatással a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén – jelentette be Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

Elmondta: az első pályázati fordulóban a négy projekt terveinek elkészítésére 147 millió forint támogatást kaptak a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán. A 100 százalékos támogatottságú, 2012 nyarán kezdődő beruházásokat 85 százalékban az Európai Unió, 15 százalékban a magyar állam finanszírozza – tette hozzá az igazgató. A legnagyobb volumenű, egymilliárd forintos beruházás a Hortobágy folyó és vízrendszere ökológiai célú vízutánpótlásának megoldása lesz – mutatott rá Szilágyi Gábor. A részletekről elmondta: fenékküszöbök és egyéb vízvisszatartó műtárgyak építésével helyreállítják a folyó és a pusztai vizes élőhelyek kapcsolatát. Egy másik projekt megvalósításával visszaszorítják a tájidegen, rendkívül elszaporodott növényzetet, míg egy harmadikkal rehabilitálják az úgynevezett kisvíztereket a pusztán – sorolta a HNP igazgatója.

 

A negyedik projekt keretében 21 kilométer középfeszültségű légvezetéket cserélnek le földkábelre, 629 kilométer légkábelen pedig szigetelő papucsokat helyeznek el. Ugyancsak a madarak védelme érdekében a légvezetékeken 2.300 darab, éjjel-nappal működőképes riasztó prizmákat is elhelyeznek. Az MTI érdeklődésére Szilágyi Gábor elmondta: az elmúlt években 81 kilométer légvezetéket cseréltek le fölkábelre a HNP területén, jelenleg további 25 kilométer vezeték kiváltása folyik, a most elnyert projekt pedig további 21 kilométer légkábel cseréjét teszi lehetővé. Ez rendkívül költséges munkafolyamat: egy kilométer légvezeték földi kábellel való kiváltása 15 millió forintba kerül – tette hozzá a HNP igazgatója.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.