Horvátország továbbra is segíti Albániát a tengeri hulladékszennyezés kezelésében

Horvátország továbbra is segíti Albániát a tengeri hulladékszennyezés kezelésében, de inkább annak megelőzésére fordítana forrásokat – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő csütörtökön az albániai Durresben.

Zágráb évek óta aggódva figyeli, hogy ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korcula, Mljet, Vis és Solta szigetet, valamint a Peljesac-félszigetet és az Adriai-tenger déli részét az Albániából érkező több tonna szemét miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat a téli és kora tavaszi időszakban sodor ki a partokra. A hulladék nagy része műanyag, ami lassan bomlik le és válik mikroműanyaggá, évszázadokig szennyezve a tengert. Horvátország nagyon sok pénzt költ arra, hogy eltakarítsa partjairól a délről érkező szemetet, és szívesebben fektetne inkább abba, hogy megelőzze a szennyezést – hangsúlyozta az államfő.

Grabar-Kitarovic kiemelte, hogy Horvátország számára, amelynek partjait több millió turista látogatja meg évente, és a turizmus a bruttó hazai termék (GDP) 20 százalékát teszi ki, nagyon fontos a környezetvédelem. Hozzátette: ugyanakkor az Adria-parti országok mindegyikének felelőssége a szennyeződések megakadályozása. Vedran Martinic, az albán Adria Oktatási és Kutatási Központ igazgatója jelezte, hogy hulladék nemcsak Albániából, hanem a Földközi-tengerről is érkezik az Adriára. Valamint felhívta a figyelmet, hogy egyre több a hajó, amelyek szénhidrogénnel és különböző vegyi anyagokkal is szennyezhetik a tengert.

Kolinda Grabar-Kitarovic találkozott Edi Rama albán miniszterelnökkel Tiranában, majd Durresbe utazott, ahol részt vett az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) a tengeri környezet és a partvidék szennyezés elleni védelmére és biztonságára vonatkozó projektje bemutatóján. A projekt finanszírozáshoz Horvátország is hozzájárult.  “Azt hiszem ez kiválóan befektetett pénz. Az Adriai-tenger mindannyiunk gazdagsága (…) ez a mi környezetünk, amelyért mindannyian felelősek vagyunk” – szögezte le a horvát államfő. Horvátország korábban már többször kérte az Európai Bizottságot (EB), hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében az Adriai-tengeren.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.