Hőség – A legforróbb július New York történetében

Valószínűleg az idei a legforróbb július New York történetében; a Central Parkban mért eddigi átlaghőmérséklet (27,6 Celsius fok) meghaladja az 1999-ben rögzített 130 éves rekordot (27,4 fok) – jelentette az amerikai sajtó kedden.

New York ebben a hónapban már két hőhullámot vészelt át. Az eddigi adatok alapján már bizonyos, hogy ez minden idők öt legmelegebb júliusának egyike – közölte az amerikai meteorológiai szolgálat.

Az elektromos hálózatok csúcsterheléssel működnek, az emberek a hőségben bekapcsolják a ventillátorokat és légkondicionálókat. Az áramellátási hálózat régen épült, s azóta a térség lakossága jelentősen megnövekedett, az energiafogyasztás pedig megugrott.

Egy berendezés meghibásodása, valamint egy ohiói erőműben elkövetett emberi mulasztás miatt 2003 augusztusában mintegy 50 millió ember maradt áram nélkül négy napig nyolc szövetségi állam területén.

Idén július 6-án, amikor Manhattan zöld szívében, a Central Parkban 39,4 fokos hőmérsékletet mértek, a harmadik legnagyobb, óránként 33 542 megawattos áramfogyasztás volt New Yorkban.

A megapoliszban hőségriadó van érvényben, harmadik napja 32 fok feletti hőmérsékletet mérnek a Central Parkban délután 3 órakor. A két héttel korábbi hőhullám idején – amikor tartósan 38 fok közeli hőmérsékletek voltak – percenként 500 ezer gallon (1,9 millió liter) víz fogyott a városban.

A New York-ihoz hasonló hőhullám sújtja változatlanul a keleti parton Washingtont, Baltimore-t, Philadelphiát és Bostont.

Az Egyesült Államok több térségében – például Oklahoma, Arkansas, Kansas és Missouri államban – szintén hőségriadókat hirdettek. Egyes körzetekben a rendkívül magas páratartalom miatt a 35 fok körüli hőmérséklet 45 fok feletti hőmérsékletérzetet okoz.

Ajánlott tartalom

A Scania kötelezővé teszi a zöld beszállítói láncot

A Scania úgy döntött, hogy a fenntartható közlekedési rendszerre történő átállás érdekében felhasználja vásárlói erejét és mostantól minden beszállítóval szemben elvárás lesz a dekarbonizációs feltételek teljesítése.