Hőség az Alpokban is

A hazánkban rendkívül meleg időjárást okozó légtömeg egész Közép-és Dél-Európát is elárasztotta. A hegyekben is tombol a nyár.

A hét eleje óta Közép-és Dél Európa nagy részén tombol a nyár, a kánikula már nem csak a tengerparti területeken és a síkvidékeken, de a hegyekben is érezhető. A Svájci-Alpokban az elmúlt napokban mérték az idei év legmagasabb hőmérsékleteit, olvashatjuk a Síelők honlapján. Az országban hétfőn mértek az idei évben először 35°C fölötti hőmérsékletet, Sionban 36,8°C-kal dőlt meg a melegrekord. Az Alpok gleccserei is De a hőség a magasabb hegyvidéki területeken is érezhető. Az 1638 méter magasságban lévő sípradicsomban, Zermattban is elérte a hőmérséklet a 29,6°C-ot, hajnalban pedig alig süllyedt 15°C alá a hőmérő higanyszála. A magasabban fekvő részeken is enyhe az idő, még a 2885 méter magasságban lévő Monta Rosán is 18°C-ig emelkedett a hőmérséklet, a tengerszint fölött 3580 méter magasan lévő Jungfraujoch térségében is 11°C-ot mértek hétfő délben. Svájci meteorológusok úgy számolták, hogy a fagyhatár egészen 4600 méter magasságig emelkedett.

Svájc mellett Ausztriában is tombol a nyár. Bécsben kedden 36,8°C-ot mértek, Stájerországban és Karintiában is 30-35°C közötti értékek jellemzőek, még a 2000 méter magasan lévő területeken se ritka, hogy 20°C fölé melegszik a levegő. Tombol a nyár az Alpokban Salzburgban, a 3105 méter magas Sonnblick gleccserei közelében több nap óta 10-12°C körül alakul a csúcshőmérséklet, pedig itt két héttel ezelőtt még fagypont körül volt a maximum. Aki teheti, látogasson el a napokban Horvátországba az Adriai-tenger partjára. Ezeken a területeken most van az év legmelegebb időszaka. Dubrovnikban hétfő reggel öt órakor már 31°C volt, de még este 10 órakor is sok helyen 30°C körül alakul a hőmérséklet. Olaszországban is tombol a kánikula, Toscanában kedden helyenként 41-42°C közötti értékeket mértek. A legfrissebb előrejelzések szerint Ausztria és Svájc hegyvidéki területein egészen péntek estig marad a szokatlanul meleg idő, azonban péntek éjszaka markáns hidegfront érkezik a térségbe, így az időjárás visszatér a normális kerékvágásba.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.