Hőség – Mavir: augusztusban már kisebb az áramterhelés

Bár az elmúlt napokban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint július elején, a július 8-i nyári áramterhelési csúcs nem dőlt meg, mert augusztusban az irodaházak, gyárak már csökkentett üzemmódban működnek, és a szabadságok miatt kevesebben használnak légkondicionáló berendezéseket – mondta Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Hackl Mónika hozzátette, hogy nyáron jellemzően a klimatizálás okozza a villamosenergia-rendszer terhelésének emelkedését.

A szakemberek szerint várhatóan már nem dől meg a rekord – közölte.

Az adatok szerint a hazai lakosság negyede használ valamilyen klímaberendezést; ha ezek hatékonyan működnek, akkor kisebb az áramfogyasztásuk, az elavultabb berendezések többet fogyasztanak – hívta fel a figyelmet.

Az osztályvezető hangsúlyozta: a Mavir feladata, hogy akár extrém melegben is biztosítsa az országban szükséges villamos energiát.

A Mavir július 8-án azt jelentette be, hogy aznap valószínűleg elérte  idei nyári maximumát a villamosenergia-terhelés és  6456 megawattos (MW) negyedórás bruttó átlag csúcsértéket mértek. A nyári csúcsterhelés eddigi  rekordja a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt. Az idei csúcsterhelés 33,7 Celsius fokos, délben mért országos átlaghőmérséklet mellett alakult ki.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.