Hőség – MAVIR: valószínűleg túl vagyunk a nyári csúcsfogyasztáson

Az áramfelhasználásban nagy valószínűséggel “túl vagyunk” a nyári napi csúcsfogyasztáson és -rendszerterhelésen, ha az időjárás nem okoz valami egészen rendkívüli helyzetet – közölte Hackl Mónika, a MAVIR Zrt. kommunikációs vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Hangsúlyozta: elsősorban a klimatizálás számlájára írható, hogy a legmagasabb nyári terhelés többnyire július közepe előtt jelentkezik, mivel azt követően a nyári szabadságolások, utazások miatt alacsonyabb a hazai áramfelhasználás még extrém meleg esetén is. Hackl Mónikai elmondta, hogy a hétvégi napi csúcsterhelés általában 500-800 megawattal kevesebb, mint a munkanapokon, ugyanis hétvégén a klimatizált irodaházakban, üzemekben nincs fogyasztás. Az elmúlt hét adatai azt mutatják, hogy a napi csúcsterhelések az extrém meleg ellenére is elmaradtak az idei júniusi csúcs rendszerterhelési értékétől, amely 6193 megawatt volt június 20-án, és 95 megawattal kevesebb, mint 2012 nyarának csúcsterhelése. Az eddigi legmagasabb csúcsterhelés nyári értékét 2007-ben mérték, 6320 megawattot – jegyezte meg.

A nyári időszak adatait összehasonlítva az átlagos fogyasztással megfigyelhető, hogy ha a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egy fokos emelkedés 90-100 megawattos napi csúcsteljesítmény-növekedést jelent. Így az egy nap alatt elfogyasztott villamos energia mennyisége mintegy 1500-2000 megawattórával növekszik fokonként. Megfigyelhető az a trend is, hogy a nyári csúcsteljesítmény közelít a téli csúcshoz, ami szintén a klímaberendezések terjedésével magyarázható – közölte a kommunikációs vezető.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.