Hőség – MAVIR: valószínűleg túl vagyunk a nyári csúcsfogyasztáson

Az áramfelhasználásban nagy valószínűséggel “túl vagyunk” a nyári napi csúcsfogyasztáson és -rendszerterhelésen, ha az időjárás nem okoz valami egészen rendkívüli helyzetet – közölte Hackl Mónika, a MAVIR Zrt. kommunikációs vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Hangsúlyozta: elsősorban a klimatizálás számlájára írható, hogy a legmagasabb nyári terhelés többnyire július közepe előtt jelentkezik, mivel azt követően a nyári szabadságolások, utazások miatt alacsonyabb a hazai áramfelhasználás még extrém meleg esetén is. Hackl Mónikai elmondta, hogy a hétvégi napi csúcsterhelés általában 500-800 megawattal kevesebb, mint a munkanapokon, ugyanis hétvégén a klimatizált irodaházakban, üzemekben nincs fogyasztás. Az elmúlt hét adatai azt mutatják, hogy a napi csúcsterhelések az extrém meleg ellenére is elmaradtak az idei júniusi csúcs rendszerterhelési értékétől, amely 6193 megawatt volt június 20-án, és 95 megawattal kevesebb, mint 2012 nyarának csúcsterhelése. Az eddigi legmagasabb csúcsterhelés nyári értékét 2007-ben mérték, 6320 megawattot – jegyezte meg.

A nyári időszak adatait összehasonlítva az átlagos fogyasztással megfigyelhető, hogy ha a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egy fokos emelkedés 90-100 megawattos napi csúcsteljesítmény-növekedést jelent. Így az egy nap alatt elfogyasztott villamos energia mennyisége mintegy 1500-2000 megawattórával növekszik fokonként. Megfigyelhető az a trend is, hogy a nyári csúcsteljesítmény közelít a téli csúcshoz, ami szintén a klímaberendezések terjedésével magyarázható – közölte a kommunikációs vezető.

Ajánlott tartalom

Sokkal magasabb áron kelnek el a jó energetikai besorolású ingatlanok

Magyarországon még mindig sok lakás szorul korszerűsítésre, ugyanis tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést - közölte a Duna House a környezetvédelmi világnap alkalmából az MTI-vel.