Hőség – Szombatig még biztosan marad a kánikula

A tartós hőség miatt csütörtökre és péntekre az ország egészére piros figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ); az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pedig folyamatosan ellenőrzi a vízminőséget; az áramfelhasználás a 2007-es csúcs közelében van.

A legmagasabb fokozatú figyelmeztető jelzés várhatóan még szombaton is érvényben marad.
Csütörtökön a közép- és dél-dunántúli régióra – a várható viharokra tekintettel riasztást adtak ki. Ott a felhőszakadást néhol viharos erejű szél, valamint nagyobb méretű jég is kísérheti. A levegő magas nedvességtartalma miatt abban a térségben, ahol zivatar alakul ki, akár 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra is számítani lehet.

A hőség miatt az ország keleti részére várhatóan még vasárnapra is kiadnak narancssárga figyelmeztetést. Ekkor keleten még 32-34 fok körüli, a Dunántúlon viszont már csak 28 fok körüli maximumhőmérséklet várható.
A vasárnap észak-nyugat felől érkező hidegfront hatása még mindig bizonytalan. A mostani előrejelzések szerint egy-két napos felfrissülés követi, a jövő hét közepén viszont újabb felmelegedés várható, 32 fok körüli maximumértékekkel.
Paller Judit országos tiszti főorvos a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón közölte, a hőség miatt folyamatosan ellenőrzi a vízminőséget ÁNTSZ, ez mind a vezetékes hálózatra, mind pedig a strandokra és a kijelölt fürdőhelyekre vonatkozik.
Nagy Anna kormányszóvivő a Fővárosi Vízművek sátra alatt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hőség miatt könnyített ruházatban dolgozhatnak a minisztériumokban a munkatársak. Ez azt jelenti, hogy a nők számára nem kötelező a harisnya, a szoknya pedig rövidebb is lehet, s a férfiak esetében eltekintenek a nyakkendő és a zakó viselésétől.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy kánikulában nagymértékben megugrik a halálozás, és az idősekre jobban kell figyelni. Fel kell hívni külön a figyelmüket, hogy hűtsék magukat és fogyasszanak több folyadékot.
A Mávinform azt közölte az MTI-vel, hogy több vasúti vonalon rendeltek el sebességkorlátozást a nagy hőség miatt csütörtök délelőtt.
Jelenleg a Budapest-Hatvan vasútvonal Gödöllő és Aszód közötti szakaszán, a Budapest-Kunszentmiklós-Tass vonal teljes szakaszán, a Debrecen-Nyírábrány, valamint a Nyíregyháza-Nyírbátor-Mátészalka vonal több szakaszán van érvényben sebességkorlátozás. Ezeken a vonalakon húsz percet is késhetnek a vonatok.
A Mávinform közleménye szerint a vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a sínek hőmérsékletét. Ha a nap folyamán a 45 Celsius-fokot vagy ennél melegebbet mérnek, a MÁV a biztonságos vasúti közlekedés érdekében további sebességkorlátozásokat vezet be.

Petkov Orsolya, a Mavir munkatársa azt közölte: csütörtökön 6.295 megawatt terheléssel megközelítette a 2007 nyarán mért 6.320 megawatt csúcsot az áramfogyasztás. A rendkívüli meleg miatt használt klímaberendezések növelik elsősorban az áramfelhasználást, de még mindig van elegendő, mintegy 2.000 megawatt tartalék – fűzte hozzá.
A Mavir közlése szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további 1 fok emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent a villamos energia rendszerben.
A hőség hatása az ásványvíz piacon még nem érezhető, de a gyártók felkészültek a növekvő kereslet kielégítésére – mondták az MTI által megkérdezett piaci szereplők és szakértők.

Ajánlott tartalom

Átadták Miskolc új hulladékválogató üzemét

Átadták Miskolc több mint négy milliárd forintból épült új, nagy kapacitású szelektív hulladékválogató üzemét, melyhez korszerű hulladékátrakó állomást is létesítettek - tájékoztatta az MTI-t a megyei jogú város csütörtökön.