Hőség – Szombatig még biztosan marad a kánikula

A tartós hőség miatt csütörtökre és péntekre az ország egészére piros figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ); az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pedig folyamatosan ellenőrzi a vízminőséget; az áramfelhasználás a 2007-es csúcs közelében van.

A legmagasabb fokozatú figyelmeztető jelzés várhatóan még szombaton is érvényben marad.
Csütörtökön a közép- és dél-dunántúli régióra – a várható viharokra tekintettel riasztást adtak ki. Ott a felhőszakadást néhol viharos erejű szél, valamint nagyobb méretű jég is kísérheti. A levegő magas nedvességtartalma miatt abban a térségben, ahol zivatar alakul ki, akár 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra is számítani lehet.

A hőség miatt az ország keleti részére várhatóan még vasárnapra is kiadnak narancssárga figyelmeztetést. Ekkor keleten még 32-34 fok körüli, a Dunántúlon viszont már csak 28 fok körüli maximumhőmérséklet várható.
A vasárnap észak-nyugat felől érkező hidegfront hatása még mindig bizonytalan. A mostani előrejelzések szerint egy-két napos felfrissülés követi, a jövő hét közepén viszont újabb felmelegedés várható, 32 fok körüli maximumértékekkel.
Paller Judit országos tiszti főorvos a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón közölte, a hőség miatt folyamatosan ellenőrzi a vízminőséget ÁNTSZ, ez mind a vezetékes hálózatra, mind pedig a strandokra és a kijelölt fürdőhelyekre vonatkozik.
Nagy Anna kormányszóvivő a Fővárosi Vízművek sátra alatt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hőség miatt könnyített ruházatban dolgozhatnak a minisztériumokban a munkatársak. Ez azt jelenti, hogy a nők számára nem kötelező a harisnya, a szoknya pedig rövidebb is lehet, s a férfiak esetében eltekintenek a nyakkendő és a zakó viselésétől.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy kánikulában nagymértékben megugrik a halálozás, és az idősekre jobban kell figyelni. Fel kell hívni külön a figyelmüket, hogy hűtsék magukat és fogyasszanak több folyadékot.
A Mávinform azt közölte az MTI-vel, hogy több vasúti vonalon rendeltek el sebességkorlátozást a nagy hőség miatt csütörtök délelőtt.
Jelenleg a Budapest-Hatvan vasútvonal Gödöllő és Aszód közötti szakaszán, a Budapest-Kunszentmiklós-Tass vonal teljes szakaszán, a Debrecen-Nyírábrány, valamint a Nyíregyháza-Nyírbátor-Mátészalka vonal több szakaszán van érvényben sebességkorlátozás. Ezeken a vonalakon húsz percet is késhetnek a vonatok.
A Mávinform közleménye szerint a vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a sínek hőmérsékletét. Ha a nap folyamán a 45 Celsius-fokot vagy ennél melegebbet mérnek, a MÁV a biztonságos vasúti közlekedés érdekében további sebességkorlátozásokat vezet be.

Petkov Orsolya, a Mavir munkatársa azt közölte: csütörtökön 6.295 megawatt terheléssel megközelítette a 2007 nyarán mért 6.320 megawatt csúcsot az áramfogyasztás. A rendkívüli meleg miatt használt klímaberendezések növelik elsősorban az áramfelhasználást, de még mindig van elegendő, mintegy 2.000 megawatt tartalék – fűzte hozzá.
A Mavir közlése szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további 1 fok emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent a villamos energia rendszerben.
A hőség hatása az ásványvíz piacon még nem érezhető, de a gyártók felkészültek a növekvő kereslet kielégítésére – mondták az MTI által megkérdezett piaci szereplők és szakértők.

Ajánlott tartalom

A Scania kötelezővé teszi a zöld beszállítói láncot

A Scania úgy döntött, hogy a fenntartható közlekedési rendszerre történő átállás érdekében felhasználja vásárlói erejét és mostantól minden beszállítóval szemben elvárás lesz a dekarbonizációs feltételek teljesítése.