Még szeptemberben is hőség volt: 2016 is rekorder lesz

A 2016-os év is bekerülhet a tíz legmelegebb év közé. Az ősz is melegebb volt a szokásosnál: szeptemberben több hőségnapot is regisztráltak – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében.

Az összegzés szerint a mérések kezdete óta globálisan 2015 volt a legmelegebb. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) megállapította, hogy az idei év nagy valószínűséggel még melegebb lesz. Ezzel megdől a szárazföldek és a tengerfelszín hőmérséklet éves átlagainak minden eddigi rekordja. Magyarországon a 2014-es év a csúcstartó. Az idei januártól novemberig tartó időszak a tizedik legmelegebb 1901-től a sorban, így átlag körüli decemberrel várhatóan az első tíz legmelegebb év közé sorolhatjuk majd a hamarosan záruló évet – tették hozzá. Az elmúlt ősz melegebb volt a szokásosnál. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 10,6 Celsius-fok volt, ami 0,3 fokkal haladta meg a sokéves, 1981 és 2010 közötti normálértéket. Az egyes hónapok középhőmérséklete változatosan alakul, a szeptember csaknem 2 fokkal az átlag felett alakult, a november átlag körüli volt, 0,1 fokkal volt melegebb a megszokottnál.

Az október viszont több mint 1 fokkal hűvösebb volt. A hónap első felében erősen lehűlt a levegő. Október 7-én egy 80 éves fővárosi abszolút minimum-hőmérsékleti rekord is beállt: Budapest Ferihegy állomáson mínusz 0,1 fokot mértek. Októberben volt az első hózápor is. Az évszak során a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 9,9 fokot november 30-án mérték a Nógrád megyei Zabaron. A legalacsonyabb maximum-hőmérsékletet Kékestetőn rögzítették, ahol november 16-án mindössze mínusz 4,2 fokig melegedett fel a levegő.

Szeptemberben két napon született új hőmérsékleti rekord: szeptember 11-én, Szeged belterület állomáson csupán 21,1 fokig hűlt a levegő, ezzel megdőlt az 1978-ban Rajkán és 2009-ben Budapest Lágymányoson mért hajnali melegrekord. Másnap, 12-én újfent megdőlt ez az érték, ekkor 20,1 fokot mértek a János-hegyen. Idén szeptemberben még hőségnapok is előfordultak, amikor a napi maximum-hőmérséklet legalább 30 fok. Békéssámson állomáson tizenkét ilyen hőségnapot regisztráltak. A csapadék tekintetében az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól. A szeptember meglehetősen száraz volt, országos átlagban 32,2 milliméter csapadék hullott, ami 40 százalékkal kevesebb, mint az 1981–2010 szeptemberi normálérték. Az október ennél csapadékosabbnak bizonyult, ekkor országos átlagban 77,1 milliméternyi eső hullott, ami több mint másfélszerese a szokásos októberi értéknek. Novemberben – az előzetes adatok alapján – országosan 50 milliméter körüli volt a havi csapadékmennyiség, ami megegyezik a normálértékkel.

A legnagyobb napi csapadékösszeget az ősz során Tardoson mérték. Itt szeptember 19-én 65,8 milliméternyi eső hullott egy nap alatt. Októberben gyakorlatilag minden második nap esett az eső, így bőven az átlag fölött alakult a hónap csapadékösszege. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 160 milliméter körüli, ami mintegy 10 százalékkal haladja meg az 1981 és 2010 közötti őszi időszakok átlagát – olvasható a meteorológiai szolgálat elemzésében.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.