Hosszú távú zöldáram-értékesítési megállapodásokra alapozza fejlődését a Nap Nyrt.

A Nap Nyrt. hosszú távú zöldáram-értékesítési megállapodásokra alapozza fejlődését, az idén két napelempark megvásárlását tervezi – mondta Földvári Gábor, a napelemparkokat üzemeltető társaság vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A hosszú távú PPA (Power Purchase Agreement) szerződések keretében a vevők tíz éven keresztül fix áron vásárolnak elektromos áramot a Nap Nyrt-től, amely ezt a naperőműveiben állítja elő. Beszámolt arról, hogy a legutóbb a decemberben megvásárolt 5 megawatt kapaciású lajosmizsei energiaparkjuk teljes kapacitását értékesítették már egy nemzetközi ingatlantársaságnak, miközben a park még csak próbaüzemben működik, és néhány héten belül kapja meg a működési engedélyét. A velük kötött PPA szerződés évi 8 megawatt kapacitásról szól – mondta. Az első ilyen szerződésüket a Linamar Zrt.-vel kötötték 2023-ban – tette hozzá. Földvári Gábor az idei akvizíciós tervekről elmondta, hogy egy vagy két napelempark megvásárlását tervezik 15-20 megawatt összkapacitással. Korábbi közlésük szerint a társaság 71, összesen 37,7 megawatt teljesítményű naperőművel termel zöld energiát Söjtörön (Zala vármegye), Mohácson és Lánycsókon (Baranya vármegye), Tiszafüreden (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye), Ócsán (Pest vármegye), Medgyesegyházán (Békés vármegye) és Alsónémediben (Pest vármegye).

A NAP Nyrt. leányvállalatai által tulajdonolt és működtetett naperőművek tavaly összesen 59 245,6 megawattóra áramot termeltek, amely az idén várhatóan 15 százalékkal, 68 264 megawattórára (MWh) emelkedik. Kitért arra is, hogy célszerű lenne a nagy napelemparkoknak engedélyezni szélerőművek működtetését is, mert a két termelés kiegészíthetné egymást. Így nem terhelnék a villamoshálózatot újabb csatlakozási pontokkal, és meg lehetne oldani, hogy egy időben csak a napelemek vagy a szélkerekek termeljenek energiát. Éves szinten országosan 2000-2500 óra szélenergia használható áramtermelésre, ez jelentősen meghaladja a napsütéses órák számát. A “közös metszet”, amikor egyszerre lehet naperőművekkel is és szélerőművekkel is áramot termelni 7-10 százalék körül van – fogalmazott. Szerdán napközben publikálta 2023 első három negyedéves jelentését a társaság. A vezérigazgató kiemelte: tavaly 2022-hez képest csökkentek az energiaárak, de ez nem befolyásolta jelentősen a társaság nyereségét. A nettó működési bevétel az év első kilenc hónapjában 2,161 milliárd forintot, a nyereség 1,098 milliárd forintot ért el, míg 2022-ben az egész évben 2,539 milliárd, illetve 1,454 milliárd forint volt. A társaság részvényeivel 2021 október 21. óta kereskednek a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán. A részvény legmagasabb árfolyama az elmúlt egy évben 1190, a legalacsonyabb 860 forint volt, kedden 1075 forinton zárt.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki piros napelemet szeretne telepíteni a tetőre

Új, épületbe integrálható napelemről rántotta le a leplet a kínai DAH Solar.