Hószállingózással indul a hét

Hétfőn legfeljebb hószállingózás fordulhat elő, kedden estétől viszont havazni kezd északon. Kissé hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, és nem változik jelentősen az időjárás.

Hétfőn általában felhős marad az idő, azonban nagyobb eséllyel keleten, északkeleten hosszabb ideig kisüthet a nap. Néhol jelentéktelen szitálás, hószállingózás előfordulhat. Nem kell számítani veszélyes időjárási jelenségekre, azaz sok hóra, ónos esőre vagy hófúvásra. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 7 Celsius-fok között várható, késő este -2, +2 fok között valószínű.

Kedden mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet észak felől. Késő délutántól, estétől északon havazás, hószállingózás várható. Többfelé megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 7 fok között alakul. Európa nagy részén anticiklon határozza meg az időjárást (ez alól a Fekete-tenger térsége, a Kelet-európai-síkság déli fele és Izland a kivétel). A magasnyomás peremén kissé hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, és nem változik jelentősen az időjárás. Front még nincs az ország felett, de a különösen érzékenyek gyenge hidegfront jellegű hatásra számítsanak. Náluk előfordulhat fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás. Erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, és hosszabbá válhat a reakcióidő.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.