Kép:eon

Hőszivattyú-innovációs kapacitás alakult Békéscsabán

Magyar hőszivattyú-innováció népszerűsítésére, fejlesztésére, külföldi piacokon való megjelenésének támogatására kötött stratégiai megállapodást a gyártó, a Geowatt Kft. és a Polar Klíma, a két békéscsabai vállalkozás együttműködésével hazai viszonylatban egyedülálló, de Európában is jelentős hőszivattyú-innovációs kapacitás jött létre – közölte a Polar Klíma ügyvezetője szerdán az MTI-vel.

Medgyesi Tamás elmondta, a Geowatt Kft. műszaki innovációit eddig kis volumenben értékesítették, kizárólag belföldön. Az együttműködés a széleskörű, hazai és nemzetközi piacra lépést segíti, ennek tudáshátterét és kereskedelmi kapcsolatrendszerét biztosítja a Polar Kft. A magyar fejlesztésű földhőszivattyú előnye a kimagasló hűtési és fűtési hatásfok, a szinte zajtalan működés, valamint az integrálhatóság az intelligens otthoni és központi épületfelügyeleti rendszerekbe. A technológia széleskörűen alkalmazható: családi házaktól ipari rendszerekig – magyarázta Medgyesi Tamás. Hozzátette: tervezik, hogy a Polar klímák gyártásának egyrészét külföldről Magyarországra telepítik. A Polar márka már jelen van a szerb, szlovák és román piacon, középtávon további régiós piacokon is megjelennek. Elmondta, évente eddig mintegy száz hőszivattyús klímaberendezést gyártottak, ezt évi ezerre szeretnék felfuttatni.

A Geowatt Kft. Magyarország egyetlen, saját tervező- és gyártókapacitással rendelkező hőszivattyúgyártója. Közel 20 éve foglalkozik hőszivattyúk tervezésével és kivitelezésével, az utóbbi 10 évben pedig fejlesztéssel és gyártással. A vállalkozás 1991-ben alakult családi vállalkozásként, jelenleg öt főt foglalkoztat. 2021-es forgalma 140 millió forint volt, 2022-ben a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 82 milliós értékesítési árbevételt ért el. Adózott eredménye 2,9 millióról 2 millió forintra csökkent. A Polar Klíma egy magyar márka, amelyet mérnök-kivitelezői tapasztalataira alapozva 2015-ben hozta létre az 1994-ben alakult Cool-Airconditional Kft. A vállalatcsoport jelenleg 86 főt foglalkoztat békéscsabai és budapesti telephelyein, kereskedelmi partnereinek száma meghaladja a nyolcszázat. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint értékesítési nettó árbevétele 2022-ben 12 milliárd forint volt, amely négymilliárddal haladja meg az előző évit, és döntő részben magyarországi eladásból származik. Adózott eredménye 416 millió forintról 521 millióra nőtt.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.