Hőszivattyús hűtés és fűtés az új debreceni logisztikai központban

Európai uniós támogatással csaknem tízezer négyzetméteres raktárcsarnokot építettek Debrecenben, amely a fosszilis energiák teljes kizárásával működik: a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer mellett csak elektromos energiát használnak, amit később – napelemek telepítésével – saját energiatermeléssel fognak kiváltani.

Tízezer négyzetméteres raktárcsarnokot épített Debrecenben a Transped cégcsoporthoz tartozó Delog Kft.; az október 13-án átadott, 1,296 milliárd forintos beruházáshoz 50 százalékos támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. Fülöp Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: az új csarnok a fosszilis energiák teljes kizárásával működik: a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer mellett tisztán elektromos energiát használnak, amit – napelemek telepítésével – saját energia termeléssel fognak később kiváltani. A Transped szállítással, raktározással, logisztikával foglalkozó cégcsoport tavalyi árbevétele mintegy 7 milliárd forint volt, idei tervük meghaladja a 8 milliárd forintot – tette hozzá az ügyvezető az MTI érdeklődésére. Fülöp Zsolt elmondta azt is, hogy az új csarnok egyik fele már megtelt áruval, a másik felében pedig magasabb hozzáadott értéket jelentő csomagolással egybekötött raktárhelyet alakítanak ki, amely a csaknem 500 főt foglalkoztató cégcsoportnál további 30 új munkahelyet jelenthet a jövőben.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.