Hőszivattyút, napelemet és szélkereket is használnak a Dunaújvárosi Főiskolán

Több mint hárommilliárd forintból újult meg a Dunaújvárosi Főiskolán két, laboratóriumokat magában foglaló épület, ezek próbaüzeme a napokban megkezdődött.

Bognár László rektor tájékoztatása szerint a meglévő, nagyon rossz állapotú épületeket újítottak fel teljes egészében. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) pályázatán a több mint hárommilliárd forintot laboratóriumok építésére nyerték el, s ennek keretében építettek ki korszerű energiaellátó rendszereket is. Az előzetes számítások szerint a hagyományos fűtés-hűtéssel szemben ez a rendszer annak harmadából, negyedéből üzemel majd. “Úgy gondoltuk, két legyet ütünk egy csapásra: egyrészt energiaköltségeket kívántunk csökkenteni, másrészt működés közbeni tanulmányozásra szerettünk volna lehetőséget biztosítani a környezetvédelmi kutatás és oktatás területén.

Ezért döntöttünk a megújuló energiák széles spektrumának alkalmazása mellett, így alkalmazunk geotermikus energiaforrásokat (talajszondák és hőszivattyúk), szélkereket és napelemeket is” – közölte a rektor. Hozzátette: a rendszer tervezésében részt vettek a kollégáik, a használat során viszont a méréseket, a tapasztalatok rögzítését, elemzését már a hallgatókkal közösen fogják elvégezni. Bognár László kiemelte, hogy ilyen mérési lehetőségeket kínáló önfenntartó épület – tudomása szerint – nincs Európában. Úgy véli, jó lehetőség lesz a magyarországi viszonyok közepette – természetes körülmények között – a mindennapokban megismerni a megújuló energiák alkalmazhatóságát.
Mint mondta, az egész hálózat kicsinyített modellje lesz annak, amit “nagyban országok, földrészek fognak alkalmazni”. Itt napi szinten modellezhető lesz akár a túltermelés okozta problémák megoldása, akár a kevesebb energiaforrás miatti hiány leküzdése. Az MTI kérdésére a rektor elmondta, hogy a Dunaújváros Főiskolán évek óta tartó épületfelújítási, fejlesztési program nagyjából lezárult, még egy futó projektjük van, amelynek keretében egy hegesztőlaboratóriumot alakítanak ki.

Ajánlott tartalom

Akár ön is felszerelheti az új fejlesztésű napelemet

Egyszerűen telepíthető napelemeket mutattak be.