Hőtérkép mutatja meg az ország hőháztartását

Nemrég egy újfajta hőtérképre bukkantak az Egyesült Királyságban, amely megmutatja, Nagy-Britannia mely területei mekkora hőigénnyel rendelkeznek.

A National Heat Map (Nemzeti Hőtérkép) elkészítését a Centre for Sustainable Energy (Fenntartható Energia Intézete) végezte el a Department of Energy & Climate Change (Energiaügyi és Éghajlat-változási Hivatal) számára, eredetileg azért, hogy segítse az egyes kerületek fűtési terveinek kidolgozását. Az adatokat az egyes magánszemélyek otthonaiban, a nyilvános és a magántulajdonú épületekben és az ipari épületekben végzett mérések szolgáltatták, de a hőtérkép megalkotói garantálják, hogy az adatokat pontossága nem ment a magánügyi szféra rovására.

hőtérkép

Hogyha távoli nézetből tekintünk a térképre, láthatjuk az egyes országrészek brit hőegység (BTU) fogyasztását, hogyha pedig ráközelítünk, több különálló vörös folt jelöli az egyes épületek energiafelhasználását. A program külön tudja választani az adatokat a négy vizsgált épülettípus szerint is, valamint külön jelöli a hőszolgáltatókat, illetve a hő- és atomerőműveket. Az új hőtérkép által kivetített adatok nagy hasznára lehetnek az önkormányzatoknak az erőművek működésének szabályozására és a kerületenkénti hőellátás megtervezésére. Így nem csak a külön felmérésekbe fektetett időt és tőkét takaríthatják meg, hanem remélhetőleg némi energiát is.

hőtérkép

hőtérkép

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.