Hőtérkép mutatja meg az ország hőháztartását

Nemrég egy újfajta hőtérképre bukkantak az Egyesült Királyságban, amely megmutatja, Nagy-Britannia mely területei mekkora hőigénnyel rendelkeznek.

A National Heat Map (Nemzeti Hőtérkép) elkészítését a Centre for Sustainable Energy (Fenntartható Energia Intézete) végezte el a Department of Energy & Climate Change (Energiaügyi és Éghajlat-változási Hivatal) számára, eredetileg azért, hogy segítse az egyes kerületek fűtési terveinek kidolgozását. Az adatokat az egyes magánszemélyek otthonaiban, a nyilvános és a magántulajdonú épületekben és az ipari épületekben végzett mérések szolgáltatták, de a hőtérkép megalkotói garantálják, hogy az adatokat pontossága nem ment a magánügyi szféra rovására.

hőtérkép

Hogyha távoli nézetből tekintünk a térképre, láthatjuk az egyes országrészek brit hőegység (BTU) fogyasztását, hogyha pedig ráközelítünk, több különálló vörös folt jelöli az egyes épületek energiafelhasználását. A program külön tudja választani az adatokat a négy vizsgált épülettípus szerint is, valamint külön jelöli a hőszolgáltatókat, illetve a hő- és atomerőműveket. Az új hőtérkép által kivetített adatok nagy hasznára lehetnek az önkormányzatoknak az erőművek működésének szabályozására és a kerületenkénti hőellátás megtervezésére. Így nem csak a külön felmérésekbe fektetett időt és tőkét takaríthatják meg, hanem remélhetőleg némi energiát is.

hőtérkép

hőtérkép

Ajánlott tartalom

Jelentős környezetvédelmi uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott múlt csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.