Hova lesz a magyar repce?

Látott Ön mostanában a hazai élelmiszerboltok polcain repceolaj-készítményt? Ugye nem? Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a Magyarországon termelt olaj ugyanis majdnem teljes egészében biodízelként hasznosul.

Szinte minden mennyiséget elvisznek, és a legtöbb repcét külföldön dolgozzák föl. Ennek oka, hogy a könnyen betakarítható repcéből jóval egyszerűbben készíthető bioüzemanyag, mint például a napraforgóból. Egyes országokban ugyanis a jobb gazdasági teljesítmény miatt nőtt a bioüzemanyag-kereslet, míg máshol csökkent. Ez részben a gazdasági válságból történő lassabb kilábalás miatt van így. Ugyanakkor a Nemzeti Cselekvési Tervben foglaltak szerint az alternatív üzemanyag iránti hazai igények nőni fognak. Magyarországon 170-180 ezer hektáron indult a repcetermelés, de az elmúlt években az új, nagyobb tűrőképességű hibridek megjelenésével már 250 ezer hektáron ültetik és takarítják be. Szakemberek szerint jelentős problémát okoz, hogy a bioüzemanyag-törvény végrehajtási rendelete, nem ír elő konkrétumot a bekeverési arányra. És ez még csak egy kis szeglete az alternatív üzemanyagoknak, hiszen a biogáz, vagy a tiszta biodízel pedig még egyáltalán nincs szabályozva.

Ajánlott tartalom

Milyenek lesznek a jövő elektromos autói?

Ezek az elektromos autók még nem kaphatók kereskedelmi forgalomban, de a koncepciótól a gyártásig különböző szakaszokban vannak jelenleg – az is előfordulhat, hogy néhányan egyáltalán nem kerülnek az utakra.