Hova ne rakjunk szélturbinát?

Százezer fontba, vagyis 35 millió forintba került az a két szélturbina, ami feltűnően kevés energiát továbbított az elmúlt években.

Így a kirklessi önkormányzat öt év után kénytelen volt elismerni: szélcsendes helyre építették a turbinákat. A városvezetés még 2006-ban építette fel a két szélerőművet, azonban hatékonyságuk megdöbbentően alacsony volt, sőt, 2008-ban mindössze 2078 fontnyi áramot termeltek, miközben csupán karbantartásuk háromszor ennyibe került, adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap. Más téren viszont hoztak hasznot a turbinák, hiszen kiváló reklámot csinálnak a megújuló energiaforrásoknak, mivel naponta több ezer autós halad el előttük. A rossz helyre épült szélturbinák kiváló illusztráció lehetnek annak a tanulmánynak, mely hétfőn jelent meg és vitatja a kormány azon állítását, hogy az energia számlák az energiahatékonysági megtakarítások hatására ténylegesen csökkennének az elkövetkező nyolc évben.

 

Korábbi videónk a szélenergiáról:

[media id=105 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).