Hova tovább európai városok?

17 év alatt Budapest 300 ezer lakosát veszítette el – a tendencia több európai nagyvárosban is felismerhető. Eközben az agglomerációkban ugrásszerűen nőtt a betelepülők száma, és a települések nem voltak, illetve nincsenek felkészülve a tömegével érkezőkre.

Egyes európai városok az elnéptelenedés útjára léptek, és üres házak, lakónegyedek elbontása jelent kihívást. Máshol a bevándorlás okoz társadalmi feszültséget. Ráadásul szakértők szerint hamarosan az is előfordulhat, hogy 4 aktív dolgozóra 3 nyugdíjas jut. Mit lehet tenni európai városaiért? Hogyan segíthet a politika, a gazdasági, társadalmi újragondolás és mit mondanak a várostervező szakemberek? Komoly problémákra keresték a választ 17 ország szakemberei Budapesten az EUKN konferencián.
2010. szeptember 13-14-én Budapesten tartották az Európai Városi Tudáshálózat (European Urban Knowledge Network – EUKN) éves nemzetközi konferenciáját. A rendezvényt a holland Belügyi és Királysági Kapcsolatok Minisztérium, Lakásügyi, Területrendezési és Környezetvédelmi Minisztérium, valamint a magyar Belügyminisztérium és Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a hágai Nicis Intézet, és a VÁTI Nonprofit Kft. közösen szervezte.
Volt idő, amikor a népességfogyás távoli problémának tűnt, ma pedig már azon aggódunk, hogy fogja eltartani az egyre kevesebb aktív dolgozó az egyre több nyugdíjast. A demográfiai változások – a ki- és bevándorlás, az elöregedés – alapjaiban formálhatják át az európai városokat. Milyen lesz a jövő városa? Koordinálatlanul szétterül, összezsugorodik vagy épp besűrűsödik? Az Európai Városi Tudáshálózat (EUKN) budapesti konferenciája többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Az előadók közt olyan neves szakemberek és politikusok szerepeltek, mint Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán, stratégiai államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztériumból, Dr. Szaló Péter várospolitikáért felelős helyettes államtitkár a Belügyminisztérium képviseletében, Dr. Wladyslaw Piskorz az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóság városfejlesztési és területi kohéziós egységének vezetője, illetve Prof. Dr. Thorsten Wiechmann a Dortmundi Műszaki Egyetem professzora.
Előadásaik során az érdeklődők részletes betekintést nyerhettek, először Magyarország majd az Európai Unió, végül a globális trendek tekintetében a demográfiai folyamatokról, problémákról és mindezek hatásairól a városszerkezetekre és városi társadalomra. Az első nap délutánján az öt, párhuzamosan zajló szakmai műhelyvita keretében (társadalmi kohézió és demográfiai kihívások, elöregedő városok és régiók, vonzó városok a koordinálatlan városi szétterülés megelőzésére, növekvő városrégiók, zsugorodó városok) a konferencia lehetőséget teremtett az érdekeltek párbeszédére, a stratégiák, tapasztalatok és gyakorlati tudás megosztására. A felmerült kérdésekre ezt követően ismételten a szakemberektől várták a választ.

A második nap még inkább a konkrét gyakorlatokra nyújtott rálátást, és teremtett lehetőséget tapasztalatcserére. A résztvevők hat csoportban különböző budapesti helyszínre látogathattak el, ahol egy hazai és egy európai város projektje, jó gyakorlata mutatkozott be. Ezek közt volt olyan projekt, amely a társadalmunk elöregedésével járó problémákra kereste a választ (Senior Mentor Program – Boras City, Quality-Ageing project – DC Noice), más a társadalmi kohéziós kérdésekkel foglalkozott (a Magdolna negyed szociális városrehabilitációja, galériabeépítések és önkéntesek bevonása a felújításba – Szolgáltatóház: hajléktalanok reintegrációja, foglalkoztatás és lakhatás biztosításával); illetve vizsgálták a városok szétterülésének koordinálását is (Törökbálint, városi szétterülés és annak következményei). A projektlátogatások keretében a résztvevők megismerhették a terepet és az érintetteket, megvitathatták az egyes projektek hatékonyságát és fenntarthatóságát, és beszélgettek olyan gyakorlati problémákról is, mint a projektek finanszírozása, vagy a közösségi tervezés, bevonás nehézségei.

Az EUKN konferencia megalapozza a 2011 áprilisában, a soros magyar EU elnökség idején megrendezésre kerülő városi demográfiai kérdésekkel foglalkozó magas szintű konferenciát és az arra készülő európai szintű áttekintő tanulmányt. A konferencia anyagából kézikönyv készül, az előadások és a projektek rövid összefoglalói a www.eukn.org és www.eukn.hu oldalakon hamarosan elérhetőek lesznek!
Forrás: www.vati.hu

Ajánlott tartalom

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.