A brazil amazonasi erdőirtás leginkább a bűnszövetkezetekhez köthető, amelyek erőszakot és megfélemlítést alkalmaznak - számolt be jelentésében kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

HRW: a brazil amazonasi erdőirtás leginkább bűnszövetkezetekhez köthető

A brazil amazonasi erdőirtás leginkább a bűnszövetkezetekhez köthető, amelyek erőszakot és megfélemlítést alkalmaznak – számolt be jelentésében kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A HRW több mint 170 emberrel, köztük helyi lakosokkal és tisztségviselőkkel készített interjút jelentéséhez. A szervezet adatai szerint az elmúlt évtizedben több mint 300 ember halt meg az amazonasi földhasználattal és erőforrásokkal összefüggő konfliktusok során, sokukat közülük az illegális fakitermelésben érintett emberek öltek meg. A jogvédő szervezet 28 olyan gyilkosságot jegyzett fel, amelyben a bizonyítékok szerint a felelősök az illegális erdőirtásban érintett személyek voltak, és úgy találták, hogy áldozataik – többségében őslakosok vagy az erdő területén élő egyéb lakosok – “útban vannak”. A nemzetközi aggodalom fokozott a világ legnagyobb, több dél-amerikai országot felölelő esőerdejének pusztulásával kapcsolatban, amely a szén-dioxid elnyelésével és elraktározásával fontos szerepet játszik az éghajlatváltozás enyhítésében. A HRW szerint a bűnügyi hálózatok rendelkeznek a fa jelentős mennyiségű kitermelésének, feldolgozásának és értékesítésének összehangolásához szükséges logisztikai kapacitással, és fegyvereseket vetnek be az erdővédők ellen. A jogvédő szervezet szerint a gyilkossági ügyek csak kis töredéke kerül bíróság elé, az elszámoltathatóság hiánya pedig annak tulajdonítható, hogy a rendőrség sokszor elmulasztja megfelelően lefolytatni a nyomozást. A HRW szerint az erőszak súlyosbodott Jair Bolsonaro elnöksége alatt, aki enyhített a környezeti jogok érvényesítésén, és aki alatt az erdőirtásokhoz köthető erdőtüzek száma 2010 óta nem tapasztalt rekordot ért el. “(Bolsonaro) támadása az ország környezetvédelmi ügynökségeivel szemben sokkal nagyobb kockázatnak teszi ki az esőerdőket és az ott élő embereket” – mondta Daniel Wilkinson, a jogvédő csoport környezetvédelmi főigazgatója.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.