HRW: a brazil amazonasi erdőirtás leginkább bűnszövetkezetekhez köthető

A brazil amazonasi erdőirtás leginkább a bűnszövetkezetekhez köthető, amelyek erőszakot és megfélemlítést alkalmaznak – számolt be jelentésében kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A HRW több mint 170 emberrel, köztük helyi lakosokkal és tisztségviselőkkel készített interjút jelentéséhez. A szervezet adatai szerint az elmúlt évtizedben több mint 300 ember halt meg az amazonasi földhasználattal és erőforrásokkal összefüggő konfliktusok során, sokukat közülük az illegális fakitermelésben érintett emberek öltek meg. A jogvédő szervezet 28 olyan gyilkosságot jegyzett fel, amelyben a bizonyítékok szerint a felelősök az illegális erdőirtásban érintett személyek voltak, és úgy találták, hogy áldozataik – többségében őslakosok vagy az erdő területén élő egyéb lakosok – “útban vannak”. A nemzetközi aggodalom fokozott a világ legnagyobb, több dél-amerikai országot felölelő esőerdejének pusztulásával kapcsolatban, amely a szén-dioxid elnyelésével és elraktározásával fontos szerepet játszik az éghajlatváltozás enyhítésében. A HRW szerint a bűnügyi hálózatok rendelkeznek a fa jelentős mennyiségű kitermelésének, feldolgozásának és értékesítésének összehangolásához szükséges logisztikai kapacitással, és fegyvereseket vetnek be az erdővédők ellen. A jogvédő szervezet szerint a gyilkossági ügyek csak kis töredéke kerül bíróság elé, az elszámoltathatóság hiánya pedig annak tulajdonítható, hogy a rendőrség sokszor elmulasztja megfelelően lefolytatni a nyomozást. A HRW szerint az erőszak súlyosbodott Jair Bolsonaro elnöksége alatt, aki enyhített a környezeti jogok érvényesítésén, és aki alatt az erdőirtásokhoz köthető erdőtüzek száma 2010 óta nem tapasztalt rekordot ért el. “(Bolsonaro) támadása az ország környezetvédelmi ügynökségeivel szemben sokkal nagyobb kockázatnak teszi ki az esőerdőket és az ott élő embereket” – mondta Daniel Wilkinson, a jogvédő csoport környezetvédelmi főigazgatója.

Ajánlott tartalom

A holland kormány vízhiányt jelentett be a tartós szárazság miatt

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be szerdán Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter.