Hulladék-előválogató üzem építését tervezik Somban

Hulladék-előválogató üzem építését tervezik a dél-balatoni négy megye 74 településének hulladékát kezelő somi lerakó területén. A több mint négymilliárd forint értékű beruházással hatékonyabbá és gazdaságosabbá válhat a régióban a hulladékkezelés – derült ki a projekt pénteki siófoki bemutatóján.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere, a fejlesztésre pályázó önkormányzati társulás gesztor önkormányzatának vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt években az önkormányzatok és a lakosság összefogásával sikeresen modernizálták a hulladékkezelést a dél-balatoni régióban. Bevezették a szelektív gyűjtést, a régi lerakókat teljesen felszámolták, és helyüket korszerű, környezetbarát telepek vették át – sorolta a polgármester a hulladékgazdálkodásban eddig elért eredményeket. Hozzátette: hosszú távon azonban szükség van a hulladék még korszerűbb, hatékonyabb kezelésre. Amennyiben a társulás pályázata a második fordulóban is támogatást kap, 2013 végére Európa egyik legkorszerűbb hulladékválogató üzeme épülhet meg a két évvel ezelőtt átadott somi telepen. A mechanikai hulladék előválogató üzemben számítógép-vezérlésű, programozható gépsor válogatja majd ki a vegyesen begyűjtött hulladékból az újrahasznosítható anyagokat. Az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió támogatásával megvalósítandó projekt segítségével mintegy 30 százalékkal tudják  csökkenteni a szemét mennyiségét a somogyi település lerakójában, ami 15 évvel is meghosszabbíthatja a hulladékudvar befogadóképességét.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.