Hulladékból kerékpár

Pet, polipropilén, nylon… az alapanyagok,amelyeket Juan Muzzi uruguayi, Brazíliában élő művész-feltaláló kiszed a kukákból, hulladék-lerakókból és ezekből készíti a Muzzi cycle-ket, a festék és hegesztés nélküli, városi közlekedésre szánt kerékpárokat, amelyeket az Interneten kínál 140 dollárért. (Aiolus News)

Ő is nyer vele és a környezet is, mivel egy év alatt a gyár 15.840.600 Pet-palackot, 132 ezer kerékpárvázt tud reciklálni és ezzel 2.738.227 kg. C02-t és 980. 732 kg. benzint takarít meg. Az ötletnek nagy sikere van. Míg kezdetben nehéz volt befektetőt találni, a gyár ma már teljes kapacitással termeli az olcsó, 100 %-ig reciklált hulladékból készülő kerékpárokat, amelyek abból a szempontból is praktikusak, hogy nem rozsdásodnak és nincs szükségük lökhárítóra.
Muzzit annak idején figyelmeztették, hogy Brazíliában aligha talál találmányár piacot, de az Uruguayi Bank hitele, amelynek segítségével belekezdhetett, meghozta gyümölcsét. Muzzi kerékpárjaihoz az emberi csontvázat vette mintának. A két kerekűek üregesek, könnyűek, hajlékonyak, biztonságosak.

Ajánlott tartalom

Bizonyos vírusok a mikroműanyagokra tapadva napokig fertőzőképesek maradnak a vízben

A gyomor és bélrendszeri megbetegedést okozó vírusok - ilyen például a rotavírus -, akár három napig is fertőzőképesek maradnak az édesvízben a mikroműanyagokhoz tapadva - állapították meg a Stirlingi Egyetem kutatói arra figyelmeztetve, hogy ez potenciális egészségügyi kockázatot jelent.