Hulladékból készülhet a hulladéktározók rekultivációja

A vállalkozás a Széchenyi 2020 programban nyert el 306,07 millió forint támogatást rekultivációs termékek és technológiák fejlesztésére.

A közlemény szerint több terméket és alkalmazási technológiát készítenek, hogy mindeddig hulladéknak számító, nem hasznosított anyagokból készülhessen takaróanyag és fedőréteg a bezárt hulladéktárolókra – írták. A létrehozott termékek kipróbálásához együttműködő partnerek is csatlakoznak. A közlemény szerint a mechanikai-biológiai technológiával előállított alapanyagok egy átlagos méretű hulladéktároló rekultivációjánál akár 40 ezer tonna értékes, másutt is fölhasználható talajt helyettesíthetnek, illetve növelhetik a vegetációs réteg szervesanyag- és tápanyagtartalmát. A rekultivációhoz szükséges termékek előállítása és beépítése a környezeti és a gazdasági fenntarthatósághoz egyaránt hozzájárul, hiszen az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. adatai alapján 2020-ban 600 ezer tonnányi olyan hulladék keletkezett, amelynek jelentős részét föl lehetne használni rekultivációs célokra – ismertették.

A projekt része egy ipari csarnok felújítása is Dombóváron, amelyet alkalmassá kell tenni a projektfeladatokra, és a technikai felszerelésére is szükség van. A támogatásból ezért eszközbeszerzést is finanszíroznak. Honlapja szerint az SP Hungary Zrt. műanyag termékeket gyárt, de építőipari szolgáltatásokra és kutatás-fejlesztési tevékenységekre is kiterjed a tevékenysége. Korábbi pályázataik többnyire szintén a műanyaggyártáshoz kapcsolódnak.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a legnagyobb állattartótelep-fejlesztési program

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között - jelentette be közösségi oldalán az agrárminiszter.