A környezettudatos viselkedési formákat és az anyagok körforgását mutatja be tablókon, hulladékból előállított termékeken keresztül a Hulladékból Termék című, kedden nyílt tárlat Budapesten a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Hulladékból Termék – környezetvédelmi vándorkiállítás

A környezettudatos viselkedési formákat és az anyagok körforgását mutatja be tablókon, hulladékból előállított termékeken keresztül a Hulladékból Termék című, kedden nyílt tárlat Budapesten a Klebelsberg Kultúrkúriában.

“Rajtunk múlik, mi lesz a földből, amit megőrzésre kölcsön kaptunk unokáinktól” – hangsúlyozta Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára megnyitó beszédében. Kiemelte: szelektív hulladékgyűjtője immár 1200 településnek van Magyarországon, azaz 5,5 millió embernek adott a lehetőség a környezettudatos viselkedésre.

A fővárosban 900 szelektív gyűjtőtelep és 14 olyan udvar működik, ahova a veszélyes hulladékot is be lehet vinni – mondta el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. sajtószóvivője. Horti Zsófia megjegyezte: egyre nagyobb mennyiségben helyezik ki a háztartási hulladékot a szelektív gyűjtők mellé, ez többletmunkát és költséget jelentenek a vállalatnak.

Az április 25-ig látogatható tárlat installációja, a falak, asztalok és fotelek kartonpapírból készültek, ezzel is tükrözve az újrahasznosított anyagok egyik felhasználási lehetőségét. Az érdeklődők a kiállítást végigböngészve megtudhatják egyebek mellett azt, hogy a sörös- és kólásdobozokból autóalkatrészek készíthetők, a használt gumiabroncsból sportpálya esésvédő gumilap, a szelektíven gyűjtött PET-palackokból pulóver, a kupakjából kerti pad.

A szervezők a komposztálás fortélyaira is ráirányítják a figyelmet, s a látogatók a magukkal hozott használt elemet, CD-lemezt, floppyt a megfelelő gyűjtőbe helyezhetik el, majd megtudhatják, mit gyártanak belőle a feldolgozás után. Az érdeklődők a kiállításon oktatófilmet is láthatnak a többi között a papírfeldolgozásról, az italoskarton életútjáról és a PET-palackokról, de végigkövethetik a hulladék útját a gyűjtőszigettől az újrahasznosításig.

A 100 hazai hulladékfeldolgozó és -hasznosító vállalat hulladékból előállított termékeit felvonultató tárlat immár 3 éve járja az országot, több mint 30 városban 155 ezer érdeklődő láthatta. A szervezők tájékoztatása szerint a kiállítás célja népszerűsíteni a fővárosban működő szelektív hulladékgyűjtést és az általa lehetővé váló újrahasznosítást.

A vándorkiállítás következő állomása május 5. és 19. között a Budapesti Művelődési Központ lesz.

Ajánlott tartalom

Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a REpont rendszerében

Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a napokban a MOHU REpont visszaváltási rendszerében - közölte a vállalat szombaton az MTI-vel.