Hulladékkezelő cégek szerint korlátoznák a versenyt

A hulladékkezelési piac legtöbb szolgáltatóját ellehetetlenítené egy előkészítési fázisban lévő kormányrendelet, mivel túl szigorú tőkemegfelelési és piaci részesedésre vonatkozó feltételeket ír elő a cégeknek – mondta Mányi István, az ÖKO-Ferr dunaújvárosi hulladékkezelő társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek szerdán.

Szokatlan és egyben diszkriminatív például az 50-75 millió forintos, szigorúan készpénzben tartandó kötelező tőke előírása – emelte ki Mányi István a hulladékkezelési kötelezettség ellátására szakosodott koordináló szervezetek létrehozásának és működésének szabályairól szóló januári előterjesztés egyik pontját.

Az ÖKO-Ferr ügyvezető igazgatója, aki elmondása szerint a 21 szereplős piac 14 vállalatának álláspontját képviseli, azt is kifogásolta, hogy a rendelettervezetben előírt biztosítékadási kötelezettség alapján egy 100 milliós forgalmú koordináló szervezetnek ugyanolyan értékű biztosítékot kell előteremtenie, mint egy több milliárdot forgalmazónak.
Mányi István ugyancsak nehezményezte, hogy a tervezet csak azoknak a társaságoknak engedélyezné a működését, amelyek legalább ötven partnerrel, valamint a becsült piac minimum 5 százalékával rendelkeznek. Mint mondta, meglehetősen megnehezíti a rendelet betartását az a tény, hogy a piac méretére vonatkozó pontos adattal senki sem rendelkezik.

Mányi István szerint a kizárólag a piacvezető üzleti érdekeit szolgáló, és feltehetően árnövekedést eredményező tervezet komoly támogatást élvez a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) részéről.
A zöldtárca reakciójában emlékeztetett arra, hogy a rendelettervezet egyeztetése még nem zárult le. A minisztérium az elkészült tervezeteket megküldte az összes gyártót és valamennyi koordináló szervezetet tömörítő Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ), és jelenleg az MGYOSZ február 4-i ülését követően megfogalmazott javaslatok beérkezését várja. Ezeket értékelni fogják, és ezt figyelembe véve alakítják ki a tárca további álláspontját – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.