Hulladéklerakók rekultivációja fejeződött be a karcagi kistérségben

A karcagi kistérség négy településén öt, korábban bezárt hulladéklerakó rekultivációját végezték el összesen 1,3 milliárd forintból – közölte Dobos László (Fidesz-KDNP), Karcag polgármestere a projekt pénteki záró rendezvényén a városban.

Karcagon, Berekfürdőn és Kunmadarason egy-egy, Kisújszállásnál két régi szilárdhulladék-lerakó kármentesítését végezték el az elmúlt egy évben. Az öt helyen 22 hektáron végzett mentesítés során 1,2 millió köbméter hulladékot szállítottak el. A politikus felidézte, hogy az 1960-as évek elejétől kezdve a régi bányatavak helyén keletkezett “gödrökbe” hordták a településekről a hulladékot, mindenféle műszaki vagy környezetvédelmi szabályozás nélkül. A hulladéklerakók később megteltek, részben veszélyes anyagokkal, így az 1990-es évek elején bezárták őket. A települések határában lévő régi szeméttelepekre ezután is vittek illegálisan hulladékot, ami szennyezte a talajvizet és növelte a fertőzésveszélyt, elszaporodtak a kártevők és folyamatos volt a bűz – sorolta Dobos László.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a csaknem kizárólag az Új Széchenyi Terv forrásaiból végzett beruházás 40 ezer ember életminőségét javítja. A tárcavezető szerint a projekt jelentős előrelépés a Nagykunság környezetszennyezési forrásainak felszámolásában és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló “tájsebek” begyógyításában a kormány partner lesz. “Támogatni fogjuk az illegális lerakók felszámolását, a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek megteremtését és a hasonló lerakók rekultivációját” – hangoztatta Fazekas Sándor.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.