Hullanak a sasok a szélerőművek miatt

Egymillió dollárra büntettek a hatóságok egy energiaipari óriáscéget az Egyesült Államokban, mert a szélerőművei madarak halálát okozták – írja a Los Angeles Times.

A Duke Energy Renewables beismerte, hogy 2009 és 2013 között több mint 160 madár, közöttük 14 szirti sas pusztult el az amerikai Wyoming államban azért, mert repülés közben valamelyik általuk állított szélerőműbe ütközött.  A szirti sas nem veszélyeztett állat, de védett madár 1962 óta. Elpusztítása ezért szövetségi bűncselekménynek számít. Ez az első eset, hogy a hatóságok ilyemi miatt megbüntettek egy szélturbinákat gyártó céget. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a Duke Energy nem tett meg mindent annak érdekében, hogy úgy építse meg a turbinákat, hogy minimális legyen a madarak sérülésének kockázata, annak ellenére, hogy a hatóságok többször figyelmeztették a céget. A vállalat szerint akkor húzták fel a turbinákat, amikor a jelenleg szabályozás még nem volt érvényben. A kormány közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a turbinák építésekor elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyék a költöző madarak szokásait is. A Duke Energy ezért most egy olyan technológia kidolgozásán működik, ami radarral jelezné előre a madarak közeledését, így ideiglenesen le tudnák állítani a turninák működését

http://index.hu/

Ajánlott tartalom

Energiahivatal: bővülnek a környezetbarát villamosenergia-termelő kapacitások

Kihirdette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a hatodik METÁR-tender eredményét, amelyen megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termeléshez kapható támogatás; a felhívásra 24 ajánlat érkezett, közülük 12 pályázat nyert támogatást.