Hulló falevelek, bio-napelemek

A lehullt falevelek nemcsak arra jók, hogy egy szomorú sanzon szülessen belőlük. A bostoni Massachusetts Institute of Technology kutatói már a napelem-sejtek új generációjához kísérleteznek vele.

Andreas Mershin biolfizikus kutató ugyanis e „halott” levelekből, valamint frissen lenyírt fűből vonta ki laboratóriumi körülmények között a fotoszintézisben részt vett molekulákat, stabilizálta őket, majd egy olyan üveg-szubsztrátumra fecskendezte őket, amelyen cink-oxid nanovezetékek és titánium-dioxid „szivacsok voltak. (Aiolus News) A kutató tulajdonképpen nem tett mást, mint helyettesítette a hagyományos szilícium-réteget fotoszintézisen átment molekulákkal. „Megszületett egy nano-elektromos erdő” – jelentette ki Mershin. Amikor a napsugarak elérik ezt a felülelet, mind a titánium-bioxid, mind az új fotoszintetikus anyag beszívja a fényt, azt villamos energiává alakítja át, amelyet a nanovezetékek szállítanak tovább. Ez csupán az első lépés ahhoz, hogy a „bio” napsejtek létrehozására, mert e napelem hatékonysága egyelőre csupán 0,1%-os, ahhoz, hogy némi haszonnal lehessen alkalmazni, legalább 2% szükséges. Az idő azonban ezúttal is a kutatóknak dolgozik.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.