Hűsítő árny, avagy hogyan tartsuk kint a meleget?

Az egyik legőrjítőbb dolog az amerikai építőiparban az, hogy az építészek nem foglalkoznak a ház fekvésével és az ablakok elhelyezésével, így a szükségesnél nagyobb légkondicionálót építenek be, amelynek a költségeit a lakók egy élethosszig fizethetik.

És mit tehetsz, ha egy ilyen szörnyetegbe kényszerültél? Tristan Robertsnek, a Green Building munkatársának van néhány ötlete, melyeket a Green Building Advisorban tett közzé. Egy-kettő számomra is meglepő volt. A legtöbb megoldás, amit Tristan javasol, nem teljesen új, a connecticuti Westportban található Jessup-házban már meg is valósították. Egy meglepően hétköznapi trükk: a felszerelt függönyöknek köszönhetően a napsugárzásból származó hő 20-60 százaléka házon kívül marad. Ám ha valaki hozzám hasonlóan nem tudja elviselni a függönyöket, a roló is hasonlóan jó szolgálatot tesz. A Jessup-házban találkozunk még zsalukkal is, Tristan így ír ezek előnyeiről: A zsalu leárnyékolja az ablakot, de mindeközben átengedi a fényt és a levegőt. Elzárja a szobákat a kíváncsi szemek elől, de legtöbben azért kedvelik, mert véd az időjárás viszontagságai ellen is. A történelmi városrészekben és a társasházakban is népszerű, mert itt sok modern külső tartozék felszerelése nem megengedett. Többfajta zsaluval és rolóval leginkább Európában találkozhatunk. A napellenzők képesek a napsugárzásból származó hő 90 százalékát blokkolni. Tristan még azt is megjegyzi, hogy emellett napellenzők megvédik a bútorokat az ultraviola-sugárzás károsító hatásaitól is. Régebben a legtöbb házon találkozhattunk napellenzőkkel, és mivel minden tavasszal felszerelték, ősszel pedig lebontották őket, a téli napsütésből származó hőt is hasznosítani tudták.

 
Az egyik hatékony megoldás, amiről Tristan nem tesz említést, az a pergola (http://hu.wikipedia.org/wiki/Pergola). Katrin Klingeberg egy pergolával toldotta meg az első amerikai passzív házat, mert az a hatalmas délre néző ablaka miatt túlzottan felmelegedett. És a pergola nemcsak hasznos, de kellemes látványt is nyújt. Érdemes azonban ezeket az elemeket még az építkezés előtt a házba tervezni. Csak vess egy pillantást erre a pennsylvaniai házra: azáltal, hogy a tető egy kicsit kilóg, az emeleti ablakok kétharmadát leárnyékolja; a földszinten pedig a pergola tölti be ezt a funkciót. És persze a ház elé ültetett fákról nem is beszélve, hiszen talán ezek a leghatékonyabb légkondik, amikkel a házadat felszerelheted. A légkondicionálók ellustítják az építészeket, sőt elbutítják őket. Manapság szinte senki nem veszi a fáradságot, hogy hasonló eszközökkel biztosítsa háza kellemes klímáját, holott nagymértékben hozzájárulnak a rezsi csökkentéséhez is.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.