Húsvétkor is az atomenergia a sláger

A szervezők csütörtöki bejelentése szerint az elkövetkező napokban szerte az országban több mint 70 ilyen jellegű megmozdulást terveznek. A legnagyobb tüntetéseket húsvét hétfőjén tartják, és több tízezer résztvevőre számítanak.

Az atomerőművek elleni harc régóta a német békemozgalom egyik fő célkitűzése. A közelmúltban történt japán atomkatasztrófa azonban még időszerűbbé tette az erőművek bezárását célzó követelést, amit immár a politika sem hagyhatott figyelmen kívül. Angela Merkel kancellár a napokban hirdetett gyökeres fordulatot az ország energiapolitikájában, és ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálják az atomerőművek működésével kapcsolatos, korábbi politikát. Mindennek konkrét ismertetése júniusra várható. Az idei békemeneteknek különös aktualitást adnak a líbiai események is. Az Afganisztánból történő csapatkivonás mellett a résztvevők követelni kívánják a Líbiában zajló háború beszüntetését is. A húsvét alkalmából tavaly rendezett országos békemegmozdulásokban – a különböző békeszervezetek felhívására – csaknem 60 ezren vett részt. A hagyományos húsvéti békemenetek 51 éve kezdődtek Németországban. Azok középpontjában mindig a legidőszerűbb események álltak, így a nyolcvanas években a tüntetők főként az ország területén elhelyezett atomfegyverek kivonását követelték.  Az elmúlt évek békerendezvényeinek középpontjában az iraki, majd az afganisztáni háború elleni tiltakozás állt.

Ajánlott tartalom

Szolnokon építi meg az ország legnagyobb energiatárolóját a Forest-Vill Kft.

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. - közölte a villamosenergetikai cég hétfőn az MTI-vel.