Húszcentis rés tátong a fukusimai erőmű falán

Húsz centiméter széles rés támadt a fukusimai atomerőmű 2-es számú reaktorának védőfalán, a résen át sugárszennyezett víz ömlik a tengerbe – jelentette szombaton az NHK televízió.

A radioaktív sugárzás értéke eléri az óránkénti 1000 millisievertet. Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat megkísérli betonnal elzárni a reaktorfalon tátongó rést. Az NHK szerint a víz egy két méter mély akna falából szivárog a reaktor közelében. Az aknában, amelyben elektromos kábelek futnak, 10-20 centiméternyi víz gyülemlett fel.
A Tepco kivizsgálja, hogy a sugárszennyezett víz milyen kapcsolatban áll az aknában összegyűlt vízzel és miként szivárgott ki a tengerbe. A japán atomenergetikai és ipari létesítmények biztonsága felett őrködő hatóság szóvivője, Nisijama Hidehiko közölte, hogy egy szerelőakna falán fedezték fel a húsz centiméteres rést. Megjegyezte, hogy ez lehet a tenger sugárszennyezésének egyik oka, de még további hasonló repedések is létezhetnek, ezért a lehető leggyorsabban meg kell találni őket.

 
Először látogatott el szombaton a március 11-i földrengés és szökőár pusztításának színhelyére Kan Naoto japán kormányfő, pontosan három héttel a természeti csapás után. Tokióban eközben bejelentették, hogy a szombaton összesített adatok alapján a katasztrófának eddig 11 800 felkutatott halottja van, s emellett 15 540 eltüntet tartanak számon. A japán kutatócsoportok az amerikai haditengerészet segítségével pénteken kezdtek nagyszabású akcióba az eltűntek felkutatására a földrengés és szökőár körzetében, továbbá a nyílt tengeren. A háromnaposra tervezett akció első napján csak 32 holttestet találtak, ebből az amerikai kutatók 28-at, míg a japán parti őrség négy holttestre bukkant Ivate prefektúrában.

 
Az atomerőműbe is elmegy a kormányfő
Kan Naoto is Ivate prefekturát kereste fel először. Katonai helikoptere a kettős természeti csapásban súlyos károkat szenvedett kis kikötővárosban, Rikuzentakatában szállt le. A prefektúrában ezer halottja volt a katasztrófának, s további csaknem 1300 ember eltűnt. A japán kormányfő a tervek szerint a megrongálódott Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőművet is felkeresi, hogy támogatásáról biztosítsa a veszélyhelyzet elhárításán dolgozó embereket. Kan Naoto eredetileg még március 21-én látogatott volna a szigetország északkeleti részébe, de akkor a rossz időjárás miatt elhalasztották a vizitet.

Ajánlott tartalom

Szénhidrogén eredetű szennyezést tártak fel a Környei Ipari Park területén

Jelentős szénhidrogén eredetű szennyezést tártak fel a Környei Ipari Park területén - közölte a UBM Holding Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.