Húszezer közép-magyarországi háztartás számára energiatakarékos izzókat ad a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) - közölte a zöldtárca csütörtökön az MTI-vel.

Húszezer háztartásnak energiatakarékos izzókat ad a zöldtárca

Húszezer közép-magyarországi háztartás számára energiatakarékos izzókat ad a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) – közölte a zöldtárca csütörtökön az MTI-vel.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza: összesen 40 ezer – háztartásonként két darab – 6 éves élettartamú égőt osztanak ki. Az izzókat azok a rászoruló, 65 év feletti lakosok kapják, akiknek átlagos havi áramszámlája nem haladta meg az 5 ezer forintot 2009 első hónapjaiban. A közbeszerzési eljárás keretében beszerzett magyar gyártmányú izzókhoz a zöldtárca a bolti ár mintegy 50 százalékáért, darabonként 750 forintért jutott hozzá.

A KvVM tájékoztatása szerint a szóban forgó energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak a hagyományos égőknél. Hozzáteszik: a hagyományos 100 wattos izzók 20 wattos, energiatakarékos égőkre cserélésével háztartásonként több mint 16 ezer forintos megtakarítás érhető el évente, így a mostani lépés teljes megtakarítása meghaladja a 320 millió forintot.

Ajánlott tartalom

Kína nélkülözhetetlen a globális klímavédelmi célok eléréséhez

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.