Húszfokos a Velencei-tó

Nem kedvez az időjárás a Nemzet Rozmárjának, Schirilla Györgynek. A korai nyárban nemcsak a levegő, hanem állóvizeink hőmérséklete is gyorsan emelkedik: az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a Balaton Siófoknál 17, a Velencei-tó Agárdnál 20 fokos.

Emlékeztetőül: Schirilla György alig több mint másfél hónapja, március 10-én búcsúztatta a telet Alsógödön. A beszámoló szerint a két és fél fokos vízben és a márciusi napsütésben különösen jól érezte magát, kétszer is megmártózott, majd törülközővel a hátán nyilatkozott, könyvet dedikált. De térjünk vissza az aktuális időjáráshoz!
Szerdán a sok napsütés mellett délutántól időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Késő délutántól a Dunántúlon, illetve északon, északkeleten alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok. A déli, délkeleti szél napközben helyenként megélénkül, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is várhatók. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 15 fok között valószínű, kora délután 27, 32 fok lesz. A hét második felében néhány fokkal mérséklődik a meleg, vasárnapra már csak 17, 25 fokot ígérnek a meteorológusok.

Ajánlott tartalom

Az aszály vagy a belvíz veszélyeinek előrejelzésében is segíthet a HUN-REN ATK kutatói által kifejlesztett talajhidrológiai adatbázis

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (HUN-REN ATK TAKI) kutatói elkészítették a HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0 verzióját, amely új lehetőségeket nyújt országos léptékű környezeti problémák ‒ többek között az aszály, a belvíz és a vízmegtartás ‒ elemzésére irányuló kutatások számára. Munkájukat a Science of The Total Environment folyóiratban publikálták, open access formában.