Hűthető komposztot fejlesztenek Demjénben

A biogazdálkodók számára nem marad más, csak a megelőzés. Ahhoz viszont hogy ellenálló fákat neveljünk, elengedhetetlen az őszi és tavaszi komposzt használata.

Demjénben most új komposzt-adalékanyag fejlesztésén dolgoznak. A 200 millió forintos támogatással megvalósuló kísérlet célja, hogy megpróbálják lehűteni a komposztanyagot, így az szállíthatóvá válhat – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Eddig úgynevezett kazlas rendszerben történt a gombakomposzt előállítása, a két évig tartó beruházás során zárt keverőcsarnok és speciális berendezések segítségével megkötik a ként és a felszabaduló ammóniagázokat. A nagy bálák 500-600 kilogramm szalmát is tartalmaznak, ehhez mennek a különböző adalékanyagok – mutatta Rácz József, a gombaüzem tulajdonosa. A komposztkészítés első szakasza az összekeverés és a hőkezelőkbe való bejuttatás, innen elszívás történik. Jelenleg egy folyadékhűtős, hőcserélős rendszerrel hűtjük a kiszállításra váró komposztot. A tartályban tárolt, nyomás alatt álló cseppfolyós szén-dioxid normál légköri nyomás alatt szárazjéggé, illetve gázzá alakul. Az injektorokkal a komposztba bejuttatott hő átadja a szublimáláskor keletkező hőtartalmát a talajnak, így az lehűl. Ezzel a technológiával olyan jelentős hőmérsékletcsökkenést tudunk elérni, ami akár három-négyhetes szállítást is lehetővé tesz – mondta Misz András, a komposztüzem vezetője.

Minél nagyobb a távolság, minél hosszabb a szállítási idő, annál nagyobb a veszélye annak, hogy az önhőtermeléssel járó folyamatok egy olyan hőmérsékletet érnek el, ami már károsítja a komposztot. A cél egy olyan komplex hűtési technológiának a kidolgozása, mellyel az Európán kívüli vásárlói kört is meg lehetne célozni – magyarázta. Külföldön a nagyobb cégek már használják a komposzthűtési technológiát, ennek elemei azonban titkosak. A saját üzemünk számára szeretnénk mi is egy saját technológiát kidolgozni – tette hozzá. A nemzetközi téren is egyedülálló kísérletek eredményeként a vállalat legalább 50 százalékkal növelheti gombakivitelét.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.