Idegen fajok veszélyeztetik a Déli-sarkvidék törékeny ökoszisztémáját

A déli-sarki kutatóállomásokra érkező élelmiszerrakományok apró potyautasai, köztük rovarok, gabonamagok, valamint gombafélék veszélyeztetik a Föld leghidegebb kontinensének és környező szigeteinek békés és törékeny ökoszisztémáját – figyelmeztetnek a szakemberek.

Az Antarktiszt kutató brit szakemberek 11 250 olyan gyümölcsöt és zöldséget vizsgáltak meg, amelyek a kontinens és a környező szigeteken működő kilenc kutatóállomás mintegy négyezer dolgozójának élelmiszer-ellátmányából származtak. A friss harapnivalók 12 százalékán termőföldet, abban pedig 56 gerinctelen állatfaj egyedeit, köztük, pókokat, meztelen csigákat, hernyókat, férgeket, gabonaférgeket, valamint 19 féle humusz-mintát (növényi és állati anyagokból keletkező talajrész), köztük penészgombát azonosítottak be a szakemberek.  “Az Antarktiszt eddig sikerült valamelyest megvédenünk az emberi pusztításától, ám az ide érkező kutatók és látogatók számának növekedésével egyre nő a kockázata annak is, hogy idegen fajok vetik meg a lábukat a kontinensen” – figyelmeztetett Kevin Hughes, a brit Antarktisz-kutatóprogram természetvédelmi szakembere. “Ezek meghonosodása pedig pusztító hatással lenne a helyi ökoszisztémára, mivel a part menti területeken óriási biológiai sokféleség figyelhető meg” – idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

 

  “A gombákhoz hasonló mikroorganizmusok jelenthetik a legnagyobb fenyegetést, mivel sok közülük komoly növénybetegségeket okozhat. A Déli-sarkon őshonos életformák nagyon primitívek és ezelőtt sosem találkoztak még hasonló kihívásokkal, így képtelenek lesznek védekezni ezekkel szemben” – hangsúlyozta Hughes.  A kontinenst eddig tíz idegen faj “fedezte fel magának”. Az olyan kistestű emlősök, mint a patkányok, egerek és macskák már jó ideje komoly fenyegetést jelentenek a félreeső szigetek madárpopulációra nézve. Ezeknek az állatoknak ugyan még nem sikerült végérvényesen megvetniük a lábukat a kontinensen, de a szakemberek attól tartanak, hogy ha a négylábúak befészkelik magukat a kutatóbázisokra, akkor a szélsőségesen hideg időjárási viszonyokat is könnyedén átvészelhetik majd. “A globális felmelegedés miatt jobban megnőhetnek a túlélési lehetőségeik, ezzel még nagyobb fenyegetést jelentve az őshonos életformákra”  – mondta Hughes.

 
    A Biological Conservation and Planet Earth Online című folyóiratban megjelent eredmények megerősítették a korábbi tanulmányokat, amelyek szerint a turisták is nagy mennyiségű növényi magot hordanak be magukkal a szigetre cipőiken, illetve ruháikon. Ezért a jövőben alaposan kivizsgálják majd a látogatókra vonatkozó bio-biztonsági előírásokat. A kontinensen jelen lévő 46 nemzet tevékenységeit ellenőrző Antarktisz-egyezmény (Antarctic Treaty) pedig új szabályokat fog bevezetni az idegen fajok illegális betelepülésnek megakadályozása érdekében.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.