Idén is megszervezhetik az autómentes napot

Idén is megrendezhetik az Európai Mobilitási Hét keretében az autómentes hétvégét Budapesten, annak ellenére, hogy a költségvetésben erre nem biztosítottak pénzt.

A főváros honlapján pénteken közzétett javaslat szerint a városüzemeltetési céltartalékból erre 15 millió forintot csoportosítanának át. Az előterjesztő György István főpolgármester-helyettes azzal indokolta a rendezvény megtartását, hogy az elmúlt kilenc évben mindig volt autómentes hétvége, Budapest ezzel csatlakozott az Európai Unió legnagyobb környezetvédelmi-közlekedési mozgalmához, amelyet magyar minisztériumok, nemzetközi szakmai szövetségek és hazai civil szervezetek is támogatnak. Budapest az Európai Mobilitási Hetet megrendező több mint kétezer európai városnak a szervezés értékeléséért folytatott versenyében háromszor került dobogós helyre, 2008-as rendezvényével elnyerte az európai mobilitási díjat. György István előterjesztésében hangsúlyozta, hogy a rendezvény nagy tömegeket megmozgató, “komoly szemléletformáló eseménye” Budapestnek, elmaradása esetén egy nagy népszerűségnek örvendő, környezetvédelemre buzdító, nagy médianyilvánosságot elérő, többéves múlttal rendelkező rendezvényről kellene lemondani, és ez a fővárosnak presztízsveszteséget jelent. A tervek szerint szeptember 16-22. között tartanák a mobilitási hetet, ezért a szervezési és lebonyolítási feladatok elvégzésére a közbeszerzési eljárásokat már most ki kell írni.  A céltartalék átcsoportosításáról a közgyűlés várhatóan jövő szerdai, rendkívüli ülésén dönt.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.