Idén is mentik a békákat Farmoson

Szombaton kezdődik az immár hagyományosnak számító békamentés a Pest megyei Farmoson.

Vidra Tamás szervező, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) munkatársa közölte, hogy várhatóan idén is több tízezer békát sikerül biztonságosan átjuttatni a szaporodóhelyüket a telelőhelytől elválasztó műúton. A 2006-ban indult békamentési akció jelentőségét érzékeltetve a szervező kiemelte: az elmúlt évek során megközelítőleg 230 ezer állatot tudtak megmenteni, döntő többségében az idén az év kétéltűjének választott barna ásóbéka példányait. A beavatkozást indokolva Vidra Tamás elmondta: az állatok a földbe ásva egy homokos területen töltik a telet Farmos határában, a hőmérséklet emelkedésével azonban február végén, március elején előbújnak, és megindulnak szaporodóhelyük, az ugyancsak a település határában található nádas felé. “Vándorlási útjukat azonban az évtizedekkel ezelőtt megépült 311-es út keresztezi, s az ilyenkor tömegesen vonuló békák az autósok áldozatai lesznek” – tette hozzá.

Az út mentén mintegy másfél kilométer hosszan ötven centiméter magas fóliafalat húznak fel, amely megakadályozza, hogy a békák az útra jussanak, a terelőút mellett 20 méterenként a talaj szintje alá süllyesztett vödrök pedig összegyűjtik a belepotyogó állatokat. “A munkatársak és az önkéntesek ezt a hetven vödröt ellenőrzik minden reggel, és szállítják át az állatokat az út túloldalára, illetve még egy vasútvonalat is kereszteznek” – magyarázta a mentés módját Vidra Tamás. A három szervező, a DINPI, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportja, valamint a Jane Goodall Intézet ezúttal is várja az önkéntesek jelentkezését, akik a terelőfal felállításában segédkezhetnek szombaton.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.