Idén is problémát okoznak a sasmérgezések a Hortobágyon

Hortobágyi Nemzeti Park illetékességi területén főleg télen és kora tavasszal jelentkeznek a sasmérgezések.

Idén eddig 3 esetben bukkantak globálisan veszélyeztetett fajok mérgezett tetemére a tavalyi 14-gyel szemben – ismertette Sándor István, a nemzeti park igazgatója hétfői debreceni sajtótájékoztatóján.
Szavai szerint a ragadozó madarak közül a réti és a parlagi sas számít a leginkább veszélyeztetettnek, de más fajoknál is előfordultak már mérgezéses esetek. Az idén talált madártetemeken lévő gyűrűkből megállapítható, hogy az állatok mind a Hortobágyi Nemzeti Park területén élő példányok voltak.     A jelenséget az őszi betakarítás utáni védekezés okozza, hiszen sokan a terményeiket féltik a kártevőktől. Mivel azonban a sasok ilyenkor télen tetemekkel is táplálkoznak, a tápláléklánc csúcsára is hamar elkerülnek a halálos vegyszerek – mutatott rá az igazgató, hozzátéve, hogy legutóbb egy mérgezett róka tetemétől mindössze 30 méterre két elhullott réti sast is találtak. A madarak ugyanattól az anyagtól haltak meg, mint a közelükben elhullott róka.

Sándor István szerint különösen a parlagi sas esetében szomorú a helyzet, hiszen a faj kizárólag a Kárpát-medencében képes növelni populációjának számát, hála a magyar szakemberek világszínvonalú munkájának. Megítélése szerint a növényvédő- és kártevők elleni szerek szakszerű alkalmazásával megelőzhetőek lennének a mérgezések a Hortobágy természetvédelmi területein. Ezt annál is inkább fontosnak nevezte, mivel illetékességi területükön a védett fajok mellett már emberi haláleset is előfordult hasonló mérgezés miatt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.