Idén kezdődik a naperőmű-építési dömping

Ezt a számítást a 2016 végén beadott támoga­tá­si­engedély-kérelmekre lehet alapozni. A napenergia hasznosítására sarkallhat az is, hogy az elmúlt négy-öt évben megfeleződött az érintett technológia ára.

A 2016 végén beadott naperőmű-támogatási kérelmekben szereplő projektek 30-50 százalékban valósulhatnak meg, a beruházások többsége 2018-ra és 2019-re várható Szolnoki Ádám, a hazai Manap Iparági Egyesület elnöke szerint. Várakozása egybeesik az engedélyeket kiadó Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataléval. A viszonylag alacsony megvalósulási arányt a szakember azzal magyarázta a Világgazdaságnak, hogy 2016-ban még előkészítetlen, spekulatív célú projektekkel is lehetett pályázni, a tavaly életbe lépett, új támogatási rendszerben (Metár) már szigorúbbak a feltételek. E különbségre vezethető vissza az is, hogy 2017-ben már jóval kevesebben kérhettek ilyen beruházáshoz támogatást. Mégsem cseng majd le a naperőmű-építési boom, mert – mint Szolnoki Ádám emlékeztetett – a kormány a folyó uniós finanszírozási ciklusban igyekszik minél több napelemes beruházási pályázatot kiírni.

A napenergia hasznosítására sarkallhat az is, hogy az elmúlt négy-öt évben megfeleződött az érintett technológia ára. Így már a lakosság szélesebb körében is megfizethetővé vált e rendszerek otthoni telepítése. Egy akkora – 3,2 kilowattos – rendszer telepítése, amekkora fedezi egy háztartás éves áramfelhasználását, körülbelül 1,3 millió forintba kerül, és 12-13 év alatt térül meg – közölte a napokban a Világgazdasággal Mező Csaba, a Deloitte energiaszektorának vezetője. Mivel a beruházás a napelemek teljes élettartamára számítva körülbelül 8 százalékos megtérülést hoz, lényegesen magasabb hozam érhető el a pénzzel, mint bankbetétként. Mező Csaba szerint ezért nem is csoda, ha egyre többen választják a napelemes rendszereket.

Ugyanakkor támogatás nélkül továbbra sem életképes a technológia, amelynek tavaly ráadásul kissé nőtt is (azóta már visszagyengült) az ára – mutatott rá Szolnoki Ádám. A 2017-es drágulást az okozta, hogy a fő felvevőpiacokon – a teljes vásárlások mintegy felét kitevő Kínában – és az USA-ban napelembeszerzési dömpinget okozott, hogy a beruházók kihasználták a kedvező támogatási és vásárlási konstrukciók kifutásáig, illetve a többletterhek bevezetéséig hátralévő időt. (Az USA-ban néhány hete vezettek be importvámot a termékre.)

Hasonló szabályozásváltozás, a Metár említett bevezetése állt az engedélykérelmek 2016-os felfutása mögött is. Bár ez a technológia hazai árát nem emelte, a kivitelezés a szűkös kapacitások miatt kicsit drágulhat. Szolnoki Ádám ismeretei szerint Európának is csak a déli részein dolgoznak olyan naperőmű-építéseken, amelyek majd kizárólag piaci viszonyok között kívánnak megélni. Erre a szakember szerint Magyarországon még sok évet kell várni. A háztartási méretű kiserőművek életképességét is a kötelező átvételi rendszer és a garantált ár adja, a Mező Csaba által ismertetett megtérülési számítások is ezekre a projektekre vonatkoztak. Az egyes ipar- és kereskedővállalatok által bejelentett (szintén támogatást élvező) napelem-telepítések sem elsősorban üzleti, hanem PR-célú lépések Szolnoki Ádám szerint, írja a bama.hu.

Ajánlott tartalom

80 ezres erkélynapelemet kezdett árulni a német szupermarket

Lidl és Aldi Nord lép be Németország erkélynapelem piacára, de Magyarországon nem lesznek elérhetők jogi korlátok miatt. Lidl terméke 219 euró, 150 watt, míg Aldi Nordé 350 watt és 469 euró.